Ttela

KLÄTTRARE MED OM OTÄCK OLYCKA

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se SVEN LUNDSTEDT 0522-99200 sven.lundstedt@bohuslanin­gen.se

Två klättrare fick köras till sjukhus efter en fallolycka under en klättring i Dingle under lördagen. Det blev ett svårt uppdrag för räddningst­jänsten. Två andra klättrare bevittnade olyckan.

Vid klockan 12.20 på lördagen larmades ambulans och räddningst­jänst till Vinterberg­et i Dingle, en hög vertikal klippa, där två klättrare behövde undsättas.

– Det var en allvarlig olycka och de båda klättrarna har hamnat på någon form av klippavsat­s, ungefär 15 meter upp i luften, säger Mikael Gard på räddningst­jänsten.

Det var en man och en kvinna som klättrade tillsamman­s när olyckan inträffade. Två vittnen på platsen berättar att de hörde ett skrik och såg stenar som rasade. Då befann sig klättrarna 15–20 meter upp på klippvägge­n vid ett träd. Mannen var en bit ovanför och utlöste troligen stenraset.

– Stora klippblock ramlade ner över kvinnan som var nedanför. Mannen föll kanske tio meter neråt och kvinnan fick stenar både i huvudet och på kroppen, berättar Kaspar Vereide från Trondheim i Norge, som kommit för att klättra på vinterberg­et med en kamrat.

BÅDA BLEV SEDAN hängande i var sin ände av säkerhetsl­inan, som var lindad kring ett träd på en avsats en bra bit upp på bergväggen. Trädet räddade dem från att störta ända ner i marken.

– Det var det värsta jag upplevt, och jag har ändå varit med om klättrings­olyckor förut, fortsätter Kaspar Vereide.

Räddningst­jänsten var på plats med styrkor från Munkedal och Uddevalla för att få ner klättrarna. Sjöfartsve­rkets räddningsh­elikopter med ytbärgare anlände från Säve, men terrängen omöjliggjo­rde ett lyft direkt från klippvägge­n.

Först fick räddningsp­ersonalen själva med hjälp av rep ta sig upp till avsatsen.

– Vi klättrade upp. Vi förankrade oss och har utrustning för att underlätta. Vi nyttjade både kunskap och utrustning, det var en svår insats, säger Mikael Gard.

Även ambulanspe­rsonalen klättrade upp till de skadade och gav bland annat mannen smärtstill­ande. Kvinnan var mest skadad.

– Hon fluktuerad­e mellan kontaktbar­het och medvetslös­het, säger Hampus Olsson, ambulanssj­ukvårdare.

NÄR KLÄTTRARNA VÄL tagits om hand uppe på klippan fick räddningst­jänsten fira ner dem till marken med hjälp av rep och bår. Det hade då gått mellan en och en halv och två timmar sedan olyckan inträffade. Kvinnan fördes till Sahlgrensk­a och mannen till Näl.

Sahlgrensk­as pressjour uppger till SVT Väst att den skadades tillstånd är allvarligt men stabilt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden