Ttela

Matbutiker utsätts för allt fler stölder

NYHETER: Stölder i butikerna blir allt vanligare. Trots att handlarna i TTELA:S område vidtar omfattande åtgärder blir de av med varor för stora värden.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

De flesta butiksstöl­der i Sverige anmäls inte. Men i TTELA:S område går mataffärer­na i stort sett alltid till polisen när de upptäcker brott.

Hur mycket som stjäls i butiker är svårt att veta, någon statistik finns inte. Och enligt Svensk Handels Trygghetsb­arr om eteranmäls stölder i liten utsträckni­ng, det handla rombara trea v tio.

Men det verkar vara annorlunda i TTELA:S område. De matbutiker tidningen har talat med är noga med att polisanmäl­a så mycket som möjligt.

ANDERS BLOMSTER, BUTIKSCHEF på Ica Kvantum i Vänersborg, upplever att stölderna ökar, både personalen och butikskont­rollantern­a upptäcker fler. Dessutom hittas fler spår efter tjuvar i hyllorna, som till exempel tomma förpacknin­gar,

– Jag skulle säga att vi utsätts för stölder dagligen. Det är ett stort problem. Vi för ingen statistik men vi polisanmäl­er allt, både dem vi tar på bar gärning och det vi upptäcker i efterhand. Vi lägger mycket energi på att leverera bra underlag till polisen, även om det sällan leder till något.

Hur mycket stjäls det för varje år?

– Jag vågar inte gissa, men det handlar om en ansenlig mängd pengar, säger Anders Blomster.

Hur jobbar ni med att minska stölderna?

– Vi försöker utbilda personalen i hur de ska agera. Det handlar om att vara uppmärksam. Vi pratar om det här dagligen, det handlar om att förebygga. Man har ofta en bild av att det är ett visst klientel som håller på med stölder, men det syns inte vem som tänker stjäla, säger Anders Blomster.

KVANTUM ANVÄNDER SIG dessutom av civila butikskont­rollanter och kameror för att stävja brotten. Vissa varor finns bara i automater eller i kassan eller så placeras de på väl synliga ställen i butiken. Dessutom är en del varor stöldmärkt­a.

Anders Blomster pekar också på en annan typ av stöld, att smaka på till exempel godis och nötter som säljs i lösvikt.

– Många tycker att det är okej, men det är det naturligtv­is inte, säger han.

Självscann­ing innebär också ett visst svinn. Ibland glömmer kunder, men ibland hoppar man med berått mod över att registrera ett köp.

En typ av tillgrepp har Kvantum klarat sig relativ bra ifrån.

– Vi har inte varit så drabbade av ligor, säger Anders Blomster.

HEMKÖP TORPA I Vänersborg går också till polisen med allt.

– Allt vi upptäcker polisanmäl­er vi. Men det är sällan det leder till något. Ofta läggs det ner på grund av att det handlar om för små summor, säger butikschef Jerker Hall.

Också han tycker sig se en ökning av tillgreppe­n.

– Men min uppfattnin­g är inte

att det minskar, snarare tvärtom. Sedan är frågan hur mycket man upptäcker. Det är tråktigt att man ska behöva lägga kraft på sådant i stället för på service till kunderna. Hur arbetar ni för att minska stölderna?

– Vi försöker att vara synliga i butiken och så har vi kameror. Och i använder oss av butikskont­rollanter. Men det bästa är att vara synlig i butiken.

Stora Coop Kronhjorte­n i Trollhätta­n anmäler de flesta stölder de upptäcker.

– Ja, om inte vakterna gör det. Tyvärr går polisen inte vidare om det är för små grejer, säger butikschef Therese Hillermalm. Även enligt henne stjäls det mer. – Det skulle jag säga att det gör. Hur ofta är svårt att säga, men det är säkert varje dag i någon form. Vi vet ju om det vi ser, men det är mycket vi inte upptäcker. Det är inte alltid ungdomar som stjäl utan även äldre. Det finns alla sorter, ungdomar, gäng och ligor.

”Det är inte alltid ungdomar som stjäl utan även äldre”

THERESE HILLERMALM butikschef Stora Coop Kronhjorte­n i Trollhätta­n

CHRISTOFFE­R RUSSO ÄR butikschef på Ica Älgen i Vargön.

– Ja, vi utsätts med jämna mellanrum. Ändå är vi ganska förskonade. Jag hade en butik i Göteborg tidigare och där var det betydligt värre. Vi polisanmäl­er allt, säger han.

Men enligt honom leder en anmälan i stort sett aldrig till något.

– Jag har jobbat i den här branschen i många år och en gång har ett ärende gått vidare.

 ??  ?? JOBBAR MOT STÖLDER. Anders Blomster, butikschef på Ica Kvantum i Vänersborg, räknar upp flera åtgärder mottjuvar: uppmärksam personal, varor i kassan, butikskont­rollanter, kameror och stöldlarm. Ändå drabbas hans butik av stölder dagligen.
JOBBAR MOT STÖLDER. Anders Blomster, butikschef på Ica Kvantum i Vänersborg, räknar upp flera åtgärder mottjuvar: uppmärksam personal, varor i kassan, butikskont­rollanter, kameror och stöldlarm. Ändå drabbas hans butik av stölder dagligen.
 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ??
Bild: NIKLAS JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden