Ttela

Fullt ös med gamla skrotbilar

Jorden sprutade och kurvorna togs med bredsladd av bilar som sett sina bättre dagar. Välkommen till stubbrace i Brålanda. – Vi låter folk köra sönder sina skrotbilar, säger arrangören från Trestad racing.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Höstsolen lyste starkt, motorerna mullrade och i luften fanns doft av både avgaser och grillade korvar och hamburgare. Dagen till ära hade havreåkern utanför Brålanda förvandlat­s till en motorstadi­on. Många människor hade också passat på att få titta på dagens stora händelse på åkern, nämligen stubbracet.

För den som inte är så kunnig inom motorsport­en kan man säga att stubbrace är den mest primitiva av alla motorsport­er. Här är det inga blänkande detaljer, kartläsare, stora prispengar eller annat finlir. Reglerna är enkla och vinner gör den som kör snabbast på den bana som byggts ute på åkern, en bana som markeras av rödvitrand­iga plastband.

– Vi låter folk köra sönder sina skrotbilar, säger en av arrangörer­na från Trestad racing, med ett stort leende.

OCH MYCKET RIKTIGT har bilarna som deltar sett sina bättre dagar. De saknar lyktor, kofångare och grill och de är rejält buckliga. Att tas ut på stubbraceb­anan är deras ägares sista välgärning för att låta dem varva ut innan den oundviklig­a skrotninge­n.

Redan tidigt på dagen började parkeringe­n fyllas och när TTELA kom förbi pågick det febril aktivitet att lappa ihop bilarna bäst det gick innan racet.

– Vi är mekanikert­eamet, säger Max Kjellson med glimten i ögat, samtidigt som han står på taket till en bil och monterar fästet till en gopro kamera.

Tillsamman­s med föraren Jimmy Berggren har de åkt med några kompisar för att vara med i tävlingen.

– Det finns ingen närmare, säger Jimmy och fortsätter:

– Allt som har med bilar och motorer att göra är skoj.

När tävlingen väl drar i gång är

ingen sen att trycka på gasen. Jorden sprutar, när kurvorna tas i bredsladd, och längs banan klipps även markerings­tejpen. Viljan att komma först är stor och några stötfångar­e ryker i kampen mellan bilarna. Den som tar sig först i mål vinner förutom äran även en fin pokal.

VID SIDLINJEN STÅR ett antal flaggvakte­r i gula västar för att hålla koll så inget allvarligt händer ute på banan, skrotbilar till trots är säkerheten i centrum.

– Jag ska se till att det inte finns några hinder på banan och hålla koll på i fall stolparna bryts, berättar Nathalie Fredriksso­n, som hela tiden har kontakt via radio med de andra flaggvakte­rna och arrangörer­na.

I VÄNTAN PÅ att ge sig ut på banan står Adam Alm och David Andreasson vid Davids gamla Renault. David sammanfatt­ar tjusningen med att köra runt på en åker en solig oktoberlör­dag.

– Fullt ös med gamla skrotbilar det är det som är roligt. Det är bara att sätta på ett par vinterdäck och ha lite kul ute i leran, säger han.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? FÄRDIGA FÖR SKROTEN. Bilar som sett sina bästa dagar körde så jorden sprutade under helgens stubbrace utanför Brålanda.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON FÄRDIGA FÖR SKROTEN. Bilar som sett sina bästa dagar körde så jorden sprutade under helgens stubbrace utanför Brålanda.
 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? INTENSIVT. Ett stubbrace genomförs på en åker med bilar som sett sina bättre dagar. Trots det ger alla deltagare gärnet.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON INTENSIVT. Ett stubbrace genomförs på en åker med bilar som sett sina bättre dagar. Trots det ger alla deltagare gärnet.
 ??  ?? FÖRBEREDEL­SER. Adam Alm och David Andreasson kollar det sista på bilen innnan racet.
FÖRBEREDEL­SER. Adam Alm och David Andreasson kollar det sista på bilen innnan racet.
 ??  ?? FLAGGVAKT. Nathalie Fredriksso­n håller tillsamman­s med de andra flaggvakte­rna koll så det inte ligger något och skräpar på banan.
FLAGGVAKT. Nathalie Fredriksso­n håller tillsamman­s med de andra flaggvakte­rna koll så det inte ligger något och skräpar på banan.
 ??  ?? MEKANIKERT­EAMET. Max Kjellson monterar en go-pro kamera på en bil som ska vara med i racet.
MEKANIKERT­EAMET. Max Kjellson monterar en go-pro kamera på en bil som ska vara med i racet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden