Ttela

Vi behöver Stubb i EU

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

EU. Vem tar över efter Juncker? Nästa år väntar en maktrokad i Bryssel.

Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker ska lämna sitt ämbete hösten 2019. Den som tar över makten som ledare för EU:S ”regering” kommer att ha stor påverkan på utveckling­en i Europa i en tid då EU står inför stora förändring­ar. En favoritkan­didat kommer från Finland och heter Alexander Stubb.

H ANSTÄLLER UPP till att b liens åkallad spetskandi­dat förde n konservati­va Europa parlaments­gruppen EPP. De tär glädjande. EU behöver en person som Stubb. I Sverige är Alexander Stubb kanske mest känd för att ha varit Finlands finansmini­ster och statsminis­ter. Dessutom har han varit utrikes- och Eu-minister.

MELLAN 2004 OCH 2008 var han ledamot i Europaparl­amentet. Han har också varit rådgivare åt den tidigare kommission­sordförand­en Romano Prodi. Med ett ben i den nationella politiken i Finland och ett i Europapoli­tiken är han väl lämpad för uppgiften som kommission­sordförand­e.

Stubb går till val på att försvara europeiska värderinga­r. Den nuvarande kommission­sordförand­en Jean-claude Juncker har knappast gjort sig känd för att vara ödmjuk och konstrukti­v inför de värderings­mässiga konflikter som finns inom unionen. Hans melodi har varit att sätta hårt mot hårt.

KANSKE KAN EN pragmatisk finländare sköta de interna relationer­na bättre. Stubb är tydlig med sina värderinga­r men verkar förstå att man behöver ett nyktert förhållnin­gssätt för att sy ihop relationen öst-väst, samtidigt som man inte tummar på värden som rör den liberala demokratin.

”Det finns en legitim rädsla som folk har som har att göra med migration, teknologis­k eller digital revolution eller framtiden för arbete. Det är rädslor som måste bemötas innan det är för sent”, sa han under sin presskonfe­rens.

Han framhöll också att de etablerade partierna i Finland haft en framgångsr­ik strategi för att handskas med Eu-kritiska populister. Strategin att ”krama ihjäl” Sannfinlän­darna, genom att låta dem axla politiskt ansvar, har hejdat partiets framgångar i opinionen.

DESSUTOM HAR PARTIET slagits itu efter interna stridighet­er mellan en radikalare gruppering och supportrar till den tidigare partiledar­en Timo Soini. Den konservati­va gruppen är Euparlamen­tets största, vilket ger ett försprång.

Men det är långtifrån självklart att Stubb blir vald av EPP. En pragmatisk­t sinnad liberal är dock vad som behövs för att föra EU framåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden