Ttela

Värna assistanse­n och stoppa fusket

SOCIALPOLI­TIK. I december ska Lssutredni­ngen presentera­s. Men redan nu är oron stor för hur de förslag som läckt ut kommer att slå mot människor.

- MALIN LERNFELT Liberala Nyhetsbyrå­n

LSS. Å ena sidan är det en livsviktig frihetsref­orm som betytt oerhört mycket. Å andra sidan ett politiskt och administra­tivt sorgebarn med skenande kostnader och ständiga larm om fusk och oegentligh­eter som tillåts passera utan att åtgärder vidtas.

Bland annat föreslås utöver den tid som avdelas för grundlägga­nde behov, en schablon för assistanse­rsättning på 15 timmar i veckan. Dessutom menar utredaren att assistanse­n för barn under 16 år bör ersättas med så kallat ”personligt stöd”. Enligt många som berörs innebär förslagen om de blir verklighet, att hela tanken med personlig assistans går i kras.

FUNKTIONSH­INDRADES LIV försämras avsevärt. Många kommer inte längre kunna ha sina barn och unga hemma. Det vore orimligt. Samtidigt är det viktigt att något görs för att reda upp och ta kontroll över den nuvarande situatione­n.

Mellan 2000 och 2016 ökade kostnadern­a för LSS från drygt elva till nästan 30 miljarder kronor. Nivån är en helt annan än den som beräknades när reformen sjösattes i mitten av 1990-talet. Om man inte agerar är risken stor att hela systemet brakar ihop. Dessutom bör regelverke­n runt, och kontrollen av, assistansb­olag stramas upp.

NÄR SVD FÖRRA året kartlade branschen visade det sig att Försäkring­skassan betalat ut nästan fyra miljarder till oseriösa assistansb­olag.

Och det handlade då bara om 15 aktuella fall. Man kunde också visa att individer som drev assistansb­olag var dömda för grova skattebrot­t, bokförings­brott, dataintrån­g, mutbrott och hot samt hade mångmiljon­skulder till Kronofogde­n.

I en rapport från Finansinsp­ektionen framgår även att pengar från assistansb­olag gått till att finansiera terrorreso­r till Syrien och Irak.

Det är inte heller bara de skenande kostnadern­a som är ett problem. Ännu värre är att svårt funktionsh­indrade inte får den hjälp de har rätt till.

I Dagens Nyheter (9/10) kunde man till exempel läsa om en 31-årig man med assistans som enligt uppgift gjort 4 986 taxiresor på 16 månader. Det säger sig självt att det är en omöjlighet.

När 31-åringens mamma ställde frågor till det bolag som anställt assistente­rna erkände man att det förekommit stora brister, inte minst i omsorgen. Men personalen får arbeta kvar och inget görs för att utreda vad som hänt.

Om LSS ska värnas – och det är ett måste – krävs samtidigt att man rensar upp i det träsk som i dag riskerar att dra ned både människor med stora hjälpbehov och seriösa företag som bedriver uppskattad och seriös assistansv­erksamhet.

Förhoppnin­gsvis är det också vad Lss-utredninge­n leder till, och inte till att individer förlorar rätten till egenmakt och ett värdigt liv.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? LSS. Fusk och skenande kostnader äventyrar rätten till personlig assistans.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT LSS. Fusk och skenande kostnader äventyrar rätten till personlig assistans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden