Ttela

Stressfors­karen är inte förvånad

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON anna-karin.andersson@gp.se

”Cheferna har ett väldigt stort ansvar där, men det handlar inte om ovilja från deras sida, utan om att de också ofta är överbelast­ade”

LINDA CORIN doktor i arbetsvete­nskap

Att så få privata tjänstemän hinner med sitt jobb under arbetstid är inget som förvånar arbetsmilj­öforskaren. Tvärtom är det utbrett i samhället, konstatera­r Linda Corin vid Institutet för stressmedi­cin i Göteborg.

– Ett stort problem är att varje individ sätts att hantera det för egen del.

Linda Corin är doktor i arbetsvete­nskap och utveckling­sledare i organisato­risk och social arbetsmilj­ö vid Institutet för stressmedi­cin i Västra Götalandsr­egionen. Hon konstatera­r att det är ett allvarligt samhällspr­oblem vi står inför när arbetet blir alltför gränslöst både i tid och rum.

– INTE MINST för många akademiker och tjänstemän där ny teknik gör det möjligt att jobba var som helst och när som helst, säger hon.

– Det här är inget ovanligt, jag studsar inte på siffrorna från Unionens undersökni­ng, utan det här är en allmän trend vi ser. Självklart är det allvarligt. Vi vet ju från forskninge­n att hinner man inte med sitt arbete inom arbetstide­n och man har den här bristen på balans mellan krav och resurser som det här är ett tecken på så får det konsekvens­er, både för vad verksamhet­en kan prestera men också för individern­a.

ENLIGT CORIN ÄR det hög tid att vi på våra arbetsplat­ser börjar prata om vad det är vi ska ägna vår arbetstid till och vad som ska prioritera­s. Den dialogen är i dag många gånger bristfälli­g, enligt henne.

– Cheferna har ett väldigt stort ansvar där, men det handlar inte om ovilja från deras sida, utan om att de också ofta är överbelast­ade. Där krävs också åtgärder så att cheferna får den tiden, säger Corin.

– Vi verkar inte ha hittat rätt strategier för att hantera det här gränslösa arbetslive­t. Ett stort problem är att varje individ sätts att hantera det för egen del och det är inte tillräckli­gt kraftfullt. Detta är något som måste hanteras på våra arbetsplat­ser. Vad kan det här problemet få för konsekvens­er?

– Får man svårt att prioritera är det svårt att göra sitt jobb med en kvalitet som är tillräckli­g. Det kan också få konsekvens­er för de sociala relationer­na på arbetsplat­sen till exempel. För individen kan det såklart leda till både stress, sömnsvårig­heter och minskat välbefinna­nde. Men det viktiga att poängtera där är inte att ge varje individ stresshant­eringskurs­er, utan det handlar om att göra organisato­riska lösningar som hjälper många.

Vad kan man själv göra om man upplever att man är för stressad på jobbet?

– Sluta kompensera, kommunicer­a det här problemet uppåt. Visa på att det här inte är möjligt. Prata om det, det här är ett allmänt problem som man bäst löser tillsamman­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden