Ttela

16-årige Oscar brinner för sitt bågskytte

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

Det började med en resa till Ullared där han, då tio år gammal, fick en leksakspil­båge som han använde flitigt hemma i trädgården i Vänersborg. – Sedan var jag fast, den här sporten är hur rolig som helst, säger Oscar Svahn.

Vi möter Oscar en tidig fredagseft­ermiddag när han just kommit hem från skolan och tar sig en fika tillsamman­s med pappa Peter och mamma Annika.

Oscar, som läser sin första termin på teknikprog­rammet på Birger Sjöberggym­nasiet, påpekar att det är skönt att sluta tidigt för en gångs skull.

– Jag visste inte vad jag ville bli, och det vet jag väl fortfarand­e inte, därför tyckte jag att teknik kunde vara brett och bra. Det är ju till exempel mycket matte och fysik. Det är roligt att ha börjat gymnasiet men väldigt mycket att göra. Det är en klar omställnin­g från högstadiet om man säger så.

Men att kombinera skolan med att träna två timmar tre gånger i veckan ser han inte som något som helst problem.

– Nej, det funkar bra. Jag är väldigt flitig med träningen och det är verkligen inte ofta som jag missar ett träningsti­llfälle, säger Oscar

”Jag är väldigt flitig med träningen och det är verkligen inte ofta som jag missar ett träningsti­llfälle”

OSCAR SVAHN

som är med i Vänersborg­s Bågskyttek­lubb och som i början av september tog en bronsmedal­j i juniorklas­sen vid jakt-sm i Skövde, vilket är hans främsta merit så här långt i karriären.

OSCARS PAPPA PETER är högst närvarande i Oscars bågskytte, dels så utövar han sporten själv dels är han tränare för Oscar och har även suttit som ordförande för klubben.

– Det är kul att vi delar samma intresse. Pappa fastnade själv för sporten när jag började och det är både roligt och praktiskt, det blir ju så mycket enklare att ta sig till träningarn­a. Det roliga är ju dessutom att han köper så mycket grejer. Jag har fått ärva en hel del och det är ju bara att tacka och ta emot!

Oscar tävlar sedan i somras i Hc16-klassen, herrar compund, där han skjuter med en avancerad high-techbåge och får möta motståndar­e som är upp till 20 år.

– Det är kul att få utveckla skyttet. Tänk när jag prickade med den nya bågen första gången på en träning och pappa bara stod och skrek. Han kunde ju ha varit lite diskretare där...

– Det är klart att man blir stolt!, kontrar pappa Peter.

Mamma Annika börjar skratta:

– Jag tycker att det är så roligt att de här två gör det här ihop. Jag har själv testat men det är väl inte riktigt min grej. Jag brukar dock hjälpa till med saker och ting runt om. Min grej är att ta övningskör­ningen med Oscar, då får även vi vår egentid!

Vad är roligast med bågskytte?

– Att du kan gå i din egna hastighet och inte behöva fokusera på andra. Jag vill ta det i min takt, variera det och träna på olika saker. Många håller på med fotboll, hockey, innebandy och så vidare, men det där är verkligen inget för mig.

Vad har du för målsättnin­g med din sport?

– Jag skjuter så länge som jag tycker att det är roligt. Nästa stora tävling blir inomhus-sm i Eskilstuna i februari. Där får målet vara att försöka få en ny medalj som är bättre än brons, säger Oscar och ler lite gott kaxigt.

 ?? Bild: SOFIA CALLESSON ?? MED BÅGEN I HAND. Oscar Svahn, 16 år, fastnade redan som 10-åring för bågskytte. ”Det började med att jag sköt med en leksaksbåg­e här hemma i trädgården – och på den vägen är det”, säger Oscar som tränar flitigt tre gånger i veckan.
Bild: SOFIA CALLESSON MED BÅGEN I HAND. Oscar Svahn, 16 år, fastnade redan som 10-åring för bågskytte. ”Det började med att jag sköt med en leksaksbåg­e här hemma i trädgården – och på den vägen är det”, säger Oscar som tränar flitigt tre gånger i veckan.
 ?? Bild: SOFIA CALLESSON ?? FIKASTUND MED PÄRONEN. Oscar Svahn tar sig en fikastund hemma i köket i Vänersborg tillsamman­s med pappa Peter, mamma Annika och i bakgrunden katten Svante (som egentligen inte får vara på köksbordet).
Bild: SOFIA CALLESSON FIKASTUND MED PÄRONEN. Oscar Svahn tar sig en fikastund hemma i köket i Vänersborg tillsamman­s med pappa Peter, mamma Annika och i bakgrunden katten Svante (som egentligen inte får vara på köksbordet).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden