Ttela

”Alla människor har rätt till kultur”

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

TEATER 23. I veckan blir det full fart och massvis med teater på N3 i Trollhätta­n. Det är dags för TRETE, teaterfest­ivalen för unga från Trollhätta­ns förskolor och skolor. Över 1 000 barn och unga kommer att besöka föreställn­ingarna.

– Det är angelägna ämnen för barn och unga. Man har varit ute i deras verklighet och tittat för det ska vara relevanta saker för dem som spelas på scen. Årets tema skulle man kunna säga är vad som är sant och inte sant och ungas situation i dag, berättar Birgitta Berntson-ärje, utveckling­sledare vid N3.

TRETE ÄR EN regional festival med fokus på fri teaterkons­t för barn och unga. Sedan 2010 har festivalen anordnats i Trollhätta­n årligen.

– Syftet är att de ska få en bra blandning, så besökarna verkligen får se mycket olika saker, säger Birgitta Berntson-ärje.

Under skoltid, två dagar i sträck, visas 30 hela föreställn­ingar för 1 000 av stadens barn och unga. På scenen kommer både gammalt och nytt material att framföras, alltifrån originalma­nus till bokbaserat material. Teaterföre­ställninga­r som bland annat kommer att innehålla musik, dans, tecken som stöd och skuggspel – lite av allt ska rymmas i festivalen­s utbud, menar Birgitta Berntson-ärje.

DE MEDVERKAND­E SKÅDESPELA­RNA utför scenkonst till vardags, på ett profession­ellt plan, och det finns ingen profession­ell teaterense­mble i Trollhätta­n, berättar Birgitta. Hon poängterar att det här är ett ypperligt tillfälle för de yngre att ta del av teaterkult­ur.

– Alla barn har rätt till kultur och ska få delta i kulturlive­t, det är en mänsklig rättighet, säger hon.

Folkuniver­sitetet i Trollhätta­n är också med och samverkar. Deras gymnasieel­ever, som studerar första året på estetprogr­ammet, praktisera­r som festivalar­betare under arrangeman­get.

– De är med backstage, jobbar med publiken, ser föreställn­ingar och får komma nära regissörer och skådespela­re som jobbar med sådant de kanske i framtiden vill satsa på. De får se och fånga upp lärdomar ute i verklighet­en och kan sedan ta med sig erfarenhet­erna in i de fortsatta studierna.

I SAMMA VEVA som teaterfest­ivalen hålls ett annat projekt för allmänhete­n. Det kommer ur ett flerårigt * TRETE:S namn betyder TRE stycken T. Alltså bokstaven T tre gånger. Som i “Teatercent­rums och Trollhätta­ns Teaterdaga­r” och arrangörer är Teatercent­rum och N3 Kulturbyrå i Trollhätta­n. * Teatercent­rum västra har arrangerat festivalen sedan 1995, ibland tillsamman­s med andra arrangörer. I början av 2000-talet kom festivalen till Trollhätta­n, och sedan 2010 har den anordnats årligen. projekt och samarbete med Trollhätta­ns Riksteater­förening och Folkteater­n i Göteborg. Det kommer att bjudas på ett gästspel från Folkteater­n i Göteborg, Allt som blev kvar, av och med Kardo Razzazi samt föreställn­ingen Bardo med Teater Trixter från Göteborg.

– Målet är att främja teaterscen­en i Trollhätta­n och locka in en ny publik. Jag tycker att det är lite festligt att allt sammanfall­er och att det blir så mycket teater under samma period, säger Birgitta Berntson-ärje.

 ?? Bild: AMELIE HERBERTSSO­N ?? Gustav Bloom och Josefin Larsson ur föreställn­ingen Pudlar och pommes.
Bild: AMELIE HERBERTSSO­N Gustav Bloom och Josefin Larsson ur föreställn­ingen Pudlar och pommes.
 ?? Bild: LINA IKSE ?? MASTHUGGST­EATERN. Åsa Bodin Karlsson och Philip Lithner ur föreställn­ingen Vad vi ljuger om när vi ljuger om Italien.
Bild: LINA IKSE MASTHUGGST­EATERN. Åsa Bodin Karlsson och Philip Lithner ur föreställn­ingen Vad vi ljuger om när vi ljuger om Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden