Ttela

Upplev sol och snö på samma ö

RESOR: PÅ TENERIFFA KAN MAN FÅ BÅDE OCH

-

På Kanarieön Teneriffa kan man ena dagen trampa runt i djup snö flåsandes i syrefattig luft på hög höjd och den andra dagen simma ut i badvarmt hav från en paradisstr­and utan minsta trängsel. Vi gjorde så klart både och.

Molnfritt, men måttligt varmt kanariskt vinterväde­r är vad som bjuds när vi rullar i väg från vårt hotell i Playa de las Américas i arla morgonstun­d. Efter en kort bit på motorvägen svänger vi av och därefter går det bara upp, upp, upp.

Vi är på väg till vulkanen Teides topp och bilens termometer rör sig stadigt nedåt för varje serpentink­urva vi passerar. Nere vid havet var det 14 grader vid soluppgång­en, men när vi efter en timmes körning når den yttre kraterkant­en visar termometer­n noll grader, trots strålande sol från en klarblå himmel. När vi börjar färden ned i vulkanens krater är asfalten vit av frost på alla skuggparti­er.

– För en dryg vecka sedan var det massor av snö där uppe, men det har nog smält nu, sa hotellrece­ptionisten i morse, och hon har tack och lov rätt.

Det är bara högst upp på Teides konformade topp som snön skiner vit. Bilvägen genom det karga landskapet, som bjuder på en vacker palett av jordfärger, ligger på drygt 2 000 meters höjd. Vulkantopp­en når hela 3 718 meter, vilket gör den till Spaniens högsta berg.

TOPPEN NÅR MAN nästan med kabinbanan. Vi trängs med andra rejält påbyltade och kan efter åtta minuters färd kliva av på toppstatio­nen, bara 163 höjdmeter under vulkanens krön. Vill man ta sig ännu högre går det normalt bra – förutsatt att man sökt tillstånd i förväg. Men inget tillstånd hjälper denna dag:

– Alla stigar härifrån är avstängda på grund av is och snö, det är för farligt att ge sig ut, meddelar en vakt.

Men vad gör väl det, luften här uppe är tunn och även korta promenader gör en andfådd. Vyerna över vulkanen och ned mot havet

 ??  ?? ALLT PÅ EN GÅNG. Playa de Las Teresitas, Santa Cruz svar på Rios Janeiros berömda strand Copacabana. Vill man ta det lite kallare så går det också. Bilvägen över Teides ytterkrate­r är sanslöst vacker.
ALLT PÅ EN GÅNG. Playa de Las Teresitas, Santa Cruz svar på Rios Janeiros berömda strand Copacabana. Vill man ta det lite kallare så går det också. Bilvägen över Teides ytterkrate­r är sanslöst vacker.
 ??  ?? FRÅN OVAN. Playa de Las Teresitas och byn San Andrés sedda från den slingriga kustvägen.
FRÅN OVAN. Playa de Las Teresitas och byn San Andrés sedda från den slingriga kustvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden