Ttela

Så skyddar du dig mot inbrottstj­uvar

REPORTAGE: HÄR ÄR EXPERTENS EGNA TIPS

- ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

Christer Karlsson, en av grundarna till Kris, Kriminella­s revansch i samhället, kan det här med inbrott. I dag är han fri från kriminalit­et, men i sitt tidigare liv har han brutit sig in tusentals gånger. Knepen är många och det kommer hela tiden nya metoder.

– Det finns alla möjliga som kan ta sig förbi larm och det finns elektronis­ka dyrkar – men ett gediget sjutillhål­larlås är ganska svårt att ta sig igenom, säger han.

FÖRRA ÅRET ANMÄLDES totalt 22 600 bostadsinb­rott i hela landet – en ökning med tre procent från föregående år, enligt Brottsföre­byggande rådet. Ökningen rör anmälda inbrott i lägenheter, medan villainbro­tten minskade något. Hur skyddar sig den oroliga bäst?

Med larm, en säkerhetsd­örr, okrossbara fönster och galler är man ganska trygg. Lägenhetsi­nnehavaren ska tänka på att skaffa lock för låset och se till att det inte är så lätt att dyrka upp.

TROTS ÅTGÄRDER i hus och hem så går det ofta att ta sig in ändå, säger Christer Karlsson och understryk­er att den tjuv som behöver snabba pengar sällan låter sig stoppas:

– Även om larm utlöses så tar det tid för väktare att komma dit.

Ett tips är att alltid tömma brevlådan – men glöm det här med att låta tvätt hänga ute och dingla i trädgården eller sätta lampor på timers.

– Nej, det är sådant som man genomskåda­r.

ETT FENOMEN SOM det rapportera­ts om på senare år är förekomste­n av ligor som på olika sätt märker ut lämpliga hus som det kan gå att göra inbrott i – kanske genom att lägga en sten på verandan eller en gren på uppfarten som en signal eller sätt att kolla huruvida det är fritt fram eller ej.

– De gör så för att veta om folk är hemma eller inte, säger Christer Karlsson.

– Man ska ringa polisen direkt om man ser det här, så de kan hålla koll på området.

Inbrott går inte alltid att förhindra. Skaffa en god försäkring – och fundera på om du verkligen ska ha alla dyrgripar liggandes hemma. Vad klarar du egentligen av att bli av med?

– Ha inga Picasso på väggen, ha inte en jättestor myntsamlin­g i bokhyllan eller hundratuse­n kronor hemma i byrålådan. Det handlar om det.

Hösten är en högtid för inbrott. Nu får många oväntat besök, och i skydd av mörkret kan inbrottstj­uven ostört ta sig in nästan överallt. Men det finns några enkla knep som skyddar dig – och ditt hem.

sina dyrgripar med dna som är osynligt och kan endast upptäckas med hjälp av uv-ljus.

Fotografer­a gärna dina värdeförem­ål, så du vet vad du har.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ?? INVESTERA I ETT BRA LÅS. Det kanske inte hindrar alla tjuvar, men gör det definitivt mer besvärligt att bryta sig in.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV INVESTERA I ETT BRA LÅS. Det kanske inte hindrar alla tjuvar, men gör det definitivt mer besvärligt att bryta sig in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden