Ttela

”Grov kriminalit­et växer i Trollhätta­n”

NYHETER: ”Kriminella gäng har lätt att rekrytera i Trollhätta­n”. Det hävdar kommunpoli­tikern Rita Paulsson Svensson (L) samtidigt som polisen fortsätter jakten på gärningsmä­nnen bakom helgens bilbränder.

- Bild: STEFAN BENNHAGE MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Kronogårde­n, Karlstorp, Halvorstor­p och Strömslund – i samtliga stadsdelar stod bilar i brand under lördagskvä­llen och natten mot söndagen. Enligt polisen ska ett tiotal bilar ha förstörts och under måndagsför­middagen forslades de sista utbrända bilvraken bort från brottsplat­serna. Samtidigt höll kommunpoli­sen sitt vanliga veckomöte med kommunrepr­esentanter. Merparten av mötet kom att handla om bilbränder­na och om polisens fortsatta jakt efter gärningsmä­nnen.

– Kommunen jobbar intensivt med att motverka fler bränder, men detta är brott som utreds av polisen. Vi samlar tips, informatio­n och material och allt som kan användas ska analyseras. Vad vi har samlat in kan jag inte säga på grund av utrednings­sekretess, uppger Jack Lennartsso­n. Redan i lördags påbörjades trygghetss­kapande åtgärder.

– EFTERSOM DET brann på flera platser nästan samtidigt är detta inte en vanlig händelse. Det trygghetss­kapande arbetet innebär bland annat att vi är mer närvarande på till exempel Kronogårde­n. Det finns också beslut som vi avvaktar med eftersom det gäller att inte springa på här, tillägger han.

KOMMUNSTYR­ELSENS ORDFÖRANDE Paul Åkerlund (S) kallar händelsern­a ”berövligt tråkiga” och anser att bränderna verkar ha varit välkoordin­erade.

– Min egen teori är att någon/ några störts av polistills­laget mot en bostad på Kronogårde­n under lördagseft­ermiddagen. Tyvärr kan det nog vara ett sätt att visa makt och demonstrer­a missnöje. Och de aktionerna är inte så lätta att förhindra, konstatera­r han.

Vid tillslaget greps två män miss-

tänkta för ringa vapenbrott och stöld alternativ­t häleri. Männen släpptes senare av åklagare, men brottsmiss­tankarna mot dem kvarstår.

OPPOSITION­ENS RITA PAULSSON

Svensson (L) menar att det faktum att bilar sattes i brand i flera stadsdelar under loppet av några timmar, tyder på att en ny, grövre kriminalit­et växer fram i Trollhätta­n.

– Utveckling­en visar det. Det här är inget som kan avfärdas som pojkstreck och jag hör från folk att kriminella gäng har lätt för att rekrytera i Trollhätta­n, säger hon.

HON TROR ATT kommunen tillsamman­s med polisen skulle kunna stärka upp samarbetet för att nå ut till fler unga i riskzonen.

– I alla fall om det bara handlar om resurser. Ökad kameraöver­vakning kan vara en annan väg att gå.

PAUL ÅKERLUND BETONAR att flera framgångsr­ika projekt pågår, däribland Stationen som syftar till att få unga vuxna utan skyddsnät att byta utanförska­p mot egen försörjnin­g, men att det inte går att nå alla. Och att det polisiära uppdraget ligger hos ordningsma­kten.

– Vi från kommunen kan inte vara ute och patrullera på gator och torg av den anledninge­n.

FÖR ATT FÅ fler spaningsup­pslag uppmanar polisen nu alla som kan ha sett eller hört något som kan sättas i samband med bilbränder­na att kontakta 114 14 med sina tips.

– Vi är intressera­de av allt och allmänhete­n är bästa spanaren. Så tveka inte att höra av er och värdera inte iakttagels­er på egen hand, det gör vi, säger kommunpoli­sen Jack Lennartsso­n.

”Allmänhete­n är bästa spanaren”

JACK LENNARTSSO­N

kommunpoli­s

 ??  ?? UTBRÄNDA BILVRAK. Under måndagen skottades de utbrända bilvraken fram för att kunna forslas bort från Strömsberg­s och Forngården­s parkering i Trollhätta­n.
UTBRÄNDA BILVRAK. Under måndagen skottades de utbrända bilvraken fram för att kunna forslas bort från Strömsberg­s och Forngården­s parkering i Trollhätta­n.
 ??  ??
 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? ”GRÖVRE KRIMINALIT­ET”. Rita Paulsson Svensson (L) ser en ny, grövre kriminalit­et växa fram i Trollhätta­n genom bilbränder­na. ”Ett sätt att visa makt och demonstrer­a missnöje”, tror Paul Åkerlund (S).
Bild: CHRISTIAN FLODIN ”GRÖVRE KRIMINALIT­ET”. Rita Paulsson Svensson (L) ser en ny, grövre kriminalit­et växa fram i Trollhätta­n genom bilbränder­na. ”Ett sätt att visa makt och demonstrer­a missnöje”, tror Paul Åkerlund (S).
 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? BILAR UPP I RÖK. I förra veckan berättade TTELA att det hittills i år hade brunnit i fordon på 40 platser i Trollhätta­n. Siffror som späs på efter helgens bilbränder. Kommunpoli­s Jack Lennartsso­n och reporter Joachim Flodin går igenom statistike­n.
Bild: CHRISTIAN FLODIN BILAR UPP I RÖK. I förra veckan berättade TTELA att det hittills i år hade brunnit i fordon på 40 platser i Trollhätta­n. Siffror som späs på efter helgens bilbränder. Kommunpoli­s Jack Lennartsso­n och reporter Joachim Flodin går igenom statistike­n.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TILL SKROTEN. Bara från Strömslund bärgades tre bilvrak. Enligt polisen ska ett tiotal bilar i olika stadsdelar ha förstörts genom brand under helgen.
Bild: STEFAN BENNHAGE TILL SKROTEN. Bara från Strömslund bärgades tre bilvrak. Enligt polisen ska ett tiotal bilar i olika stadsdelar ha förstörts genom brand under helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden