Ttela

Fn-dagen 2018: En stark svensk röst i FN

- ANNELIE BÖRJESSON

Global och nationell turbulens omgärdar firandet i Sverige av Fn-dagen den 24 oktober. Det förnyade kärnvapenh­otet, humanitära katastrofe­r och rekordstor­t antal flyktingar påverkar samarbetet i FN. På hemmaplan är det parlamenta­riska läget instabilt. En ny regering kommer att behöva söka långoch kortsiktig­a samarbeten för att få igenom sin politik. Svensk utrikespol­itik har dock alltid präglats av samsyn mellan partierna.

Nationell säkerhet förutsätte­r global säkerhet och en viktig del i den insikten är Sveriges medlemskap i Förenta Nationerna. Fn-samarbetet har varit och är historiskt framgångsr­ikt. Ett av många exempel är att färre människor dog i konflikt under 2000-talets första decennium än under något decennium under hela 1900-talet. Att nära en miljard människor har lyfts ur extrem fattigdom är en grund för att nå målet i Agenda 2030 att utrota världsfatt­igdomen. Den 70-årsjubiler­ande Fn-förklaring­en om de mänskliga rättighete­rna är ytterligar­e en milstolpe.

En av FN:S många uppgifter är, med den förre svenske generalsek­reteraren Dag Hammarskjö­lds ord, att värna de små ländernas intressen. Fn-samarbetet ger också små länder möjlighet att få inflytande i världspoli­tiken i kraft av goda och genomtänkt­a förslag. Det har Sverige utnyttjat genom att bland annat bidra till de internatio­nella konvention­erna för barns och kvinnors rättighete­r.

UNDER DE TVÅ senaste åren har Sverige som medlem i FN:S säkerhetsr­åd åter visat att ett litet land kan göra avtryck. Den svenska Fn-representa­tionen i New York har aktivt drivit frågor som konfliktfö­rebyggande, kvinnors roll i fredsproce­sser och dialog med civilsamhä­llets organisati­oner. Sverige har också fått igenom humanitära resolution­er i krigets Syrien.

Att små länder sluter upp kring Fntanken är viktigt också för dialogen med de stora spelarna. Fn-chefen António Guterres betonade vid säkerhetsr­ådets besök i Hammarskjö­lds Backåkra i våras just Sveriges roll som brobyggare i ett splittrat säkerhetsr­åd.

Vid sidan av aktiv Fn-politik har 80 000 svenska kvinnor och män arbetat i Fn-organisati­onen genom åren. I dag bekämpar svenska kvinnor och män internatio­nell terrorism genom att delta i FN:S insats i Mali. Att flera svenskar på senare tid har tillträtt höga poster i Fnsystemet är ett kvitto på att Sverige ses som en tillförlit­lig Fn-medlem.

Sverige lämnar snart över stafettpin­nen efter rådsplatse­n. Rollen som litet men aktivt land i FN måste förvaltas. För oss i Fn-rörelsen är det avgörande att det svenska Fn-engagemang­et förblir starkt.

Att genom fortsatt aktiv Fn-politik och en stark Fn-röst värna både global och nationell säkerhet är en central uppgift för Sveriges nya regering – både efter att det svenska rådsmedlem­skapet upphör vid årsskiftet och på längre sikt.

 ?? Bild: KENT ENG ?? FLAGGOR. På onsdag den 24 oktober firas Fn-dagen.
Bild: KENT ENG FLAGGOR. På onsdag den 24 oktober firas Fn-dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden