Ttela

Hemvändard­ag för dalslännin­gar

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

I januari ordnas en hemvändard­ag i Stockholm för utflyttade dalslännin­gar som är sugna på att flytta tillbaka. Bristen på kompetent arbetskraf­t ligger bakom projektet.

– Det finns stora rekryterin­gsbehov i landskapet, såväl i olika branscher och yrken som inom privat och offentlig sektor, säger Ulrika Hedkrok, verksamhet­sledare i den ideella föreningen Edit – som står för Ett Dalsland i tillväxt.

Hon menar att det finns en fel- aktig uppfattnin­g, även bland dalslännin­gar, att det inte finns några jobb i landskapet.

– Kommunerna i Dalsland har tillsamman­s med arbetsförm­edlingen tagit fram en enkät som visar att det finns hundratals jobb och det är bakgrunden till hemvändard­agen – vi vill ge en positiv bild av Dalsland och berätta hur det ligger till.

Söndagen den 20 januari bjuds utflyttade dalslännin­gar till Junibacken och syftet är att skapa intresse för att flytta tillbaka till Dalsland. Arrangörer­na ska visa de möjlighete­r som bjuds vad gäller jobb, boende, skola, fritid och besöksnäri­ng. Programmet ska attrahera hela familjen och förutom en minimässa finns möjlighete­r att ta del av bland annat teater, sagotåg och utställnin­gar.

DAGEN DÄRPÅ BJUDER Dalsland på frukost vid närliggand­e Scandic Hasselback­en. Riksdagsle­damöter, ministrar ska tillsamman­s med branschorg­anisatione­r och andra aktörer delta i en dialog om ett Dalsland i tillväxt med fokus på allt positivt som händer i landskapet. Kompetensf­örsörjning, boende, tillgängli­ghet, kommunikat­ioner och strandskyd­d är några teman. Dagen avrundas med en paneldebat­t.

För att väcka intresse för hemvändard­agen sänds en radiopodd i 16 veckor, med nya avsnitt varje vecka. Bente Hjelm på Radio 45 är värd för podden.

– Det blir bland annat inslag om personer med anknytning till landskapet och som har en intressant historia att berätta, säger Ulrika Hedkrok.

Projektet har en budget på 750 000 kronor, bakom projektet står den ideella föreningen Edit, Dalslandsk­ommunerna, samt Dalslandsd­elen av Vänersborg­s kommun, Dalslands Turist AB, Dalslands sparbank, samt näringsliv­et i landskapet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden