Ttela

Aktivisten som skapade besvikelse

GRÖN SORTI. Gustav Fridolin (MP) kastade in MP i regering och klamrade sig mot odds kvar som språkrör. Besvikelse blir det han framför allt lämnar efter sig.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Persondram­aturgin kändes nästan sagomässig­t strukturer­ad. Tittar man bakåt såg förutsättn­ingarna nog lite för bra ut. När Gustav Fridolin (MP) i veckan meddelade att han kommer avgå i vår sattes till slut punkt för framgångss­agan som steg för steg slutade i besvikelse.

Som ung aktivist kastade han sig i politiska hetluften, tog en konstpaus i det så kallade vanliga livet och var snart på banan igen. Ständigt lyft, ständigt omsusad, aldrig blyg. Att han, samtidigt som han var yngsta riksdagsle­damoten någonsin, tillbringa­de nyårsnatte­n till 2004 i israeliskt förvar är talande för hans speciella persona i svensk inrikespol­itik (Expressen 31/12-03).

DET FASCINERAN­DE NÄR Fridolin i veckan meddelade sin kommande sorti är ofrånkomli­gen det faktum att han, trots allt, lyckades hålla sig kvar så pass länge.

Fridolin hade svårt att lyckas hålla rågång mot islamism i sitt parti, vilket likgiltigh­eten inför Mehmet Kaplans koppling till Grå vargarna tydliggjor­de. Lägg till det en nonchalant hållning inför att de gröna fullständi­gt kördes över av S i fyra år men att det kvinnliga språkröret Åsa Romson ändå blev den som – mitt i mandatperi­oden – fick ta kulorna.

Det var på debattplat­s i Aftonblade­t som Fridolin med braskande svulstighe­t meddelade att han nu i stället får tid att ”gå till biblioteke­t när miljövänne­rna samlas, delta i kyrkans arbete och höja regnbågsfl­aggan när rasisterna tror att gatorna är deras” (Aftonblade­t Debatt 24/10).

Sitt partival motiverar han i samma text, inte heller här med återhållsa­mma ordval, med att han ”fann en väg att elda under min vrede.” Det kraftfulla sättet att uttrycka sig är lite av hans signum.

Ett färskt exempel är hur Fridolin bara häromdagen förklarade hur M-samarbete var uteslutet med tanke på ”frågor om grundlägga­nde medmänskli­ghet” (SVT Nyheter 10/10). Den här typen av häpnadsväc­kande hårda omdöme om Sveriges näst största parti verkar med Fridolins annorlunda aktivismba­kgrund vara något helt naturligt att slänga sig med.

HANS ROLL GENOM den politiska karriären har på ett sätt inneburit en svårhanter­lig paradox.

Han ville vara lillgammal världsförb­ättrare och passionera­d aktivist på samma gång. I unga år passade det in i en lovande berättelse att som engagerad debattör bli ungdomsför­bundsordfö­rande som 16-åring för att tre år senare stifta lagar. När verklighet­en, med både ministerpo­rtfölj och förväntans­full medlemsska­ra, skulle hanteras brast det.

Förutsättn­ingarna fanns. Han nådde, med Mp-mått, realistisk­a toppen. Men med hetluftsår­en som nu läggs till handlingar­na är kultklinga­nde glansen definitivt bortblåst.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? LÄMNAR. Gustav Fridolin (MP) kliver av som språkrör i maj.
Bild: JOHAN NILSSON/TT LÄMNAR. Gustav Fridolin (MP) kliver av som språkrör i maj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden