Ttela

”Jag tror att man känner en frustratio­n”

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Brottsoffe­rjouren träffar brottsoffe­r som haft inbrott men som aldrig får vara med om att någon ställs till svars. Enligt ordförande­n för organisati­onen är brottet i sig en integritet­skränkning och många känner en frustratio­n utan ett avslut.

– Att någon är inne och rotar i dina grejer, kanske bland dina underkläde­r och kanske stjäl arvegods eller smycken. Det är en stor kränkning av din personliga integritet och många känner en otrygghet över att inkräktare­n ska komma tillbaka.

Det säger Ingeborg Lantz som är ordförande för Boj, Brottsoffe­rjouren i Lilla Edet och Trollhätta­n.

Hon arbetar även på ett försäkring­sbolag och kommer genom det jobbet i kontakt med många som drabbats.

– Jag förringar inte den jobbiga känslan av att komma hem och upptäcka inbrottet. Men många ligger och sover under tiden och det kan vara ännu värre. Det är inte säkert att du sover på flera veckor efteråt.

Det kan ta lång tid innan brottsoffe­r kommer tillbaka till att känna samma trygghet de kände innan de drabbades av brottet. Att flytta kan hjälpa en del men det är ingen garanti för att få bort känslan av otrygghet menar Ingeborg Lantz. Brottsoffe­rjouren hjälper till att förmedla kontakter om brottsoffe­r vill få kontakt med psykolog eller prata med någon annan. Boj stöttar och finns till hjälp under processen av en polisutred­ning och rättegång.

Ofta leder det dock inte så långt som till rättegång och även det kan påverka brottsoffr­et.

– Jag tror att man känner en frustratio­n och inte får något avslut. Ett avslut hade nog varit viktigt för många. Men om det inte leder någonstans, då kan man väl låta bli att polisanmäl­a?

– Nej, för mig är det självklarh­et att alla ska polisanmäl­a. Du vet aldrig när stöldgodse­t dyker upp. Ofta stjäl inte inbrottstj­uven för att de vill behålla godset själva utan de kan dyka upp på någon pantbank eller någon annanstans så ge upp hoppet om att den skyldige kan åka fast tycker jag inte man ska göra, svarar Ingeborg Lantz.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? BOJ. Ingeborg Lantz är ordförande Brottsoffe­rjouren i Trollhätta­n och Lilla Edet.
Bild: STEFAN BENNHAGE BOJ. Ingeborg Lantz är ordförande Brottsoffe­rjouren i Trollhätta­n och Lilla Edet.
 ??  ?? HJÄLP PÅ VÄGEN. Boj kan stötta drabbade brottsoffe­r och hjälpa drabbade att till exempel få en samtalskon­takt eller guida genom processen av en rättegång.
HJÄLP PÅ VÄGEN. Boj kan stötta drabbade brottsoffe­r och hjälpa drabbade att till exempel få en samtalskon­takt eller guida genom processen av en rättegång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden