Ttela

Piteå laddar för guld – med vanliga jobb

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Hur laddar man bäst upp för en helt avgörande guldomgång i allsvenska­n? Piteåspela­rna har inget val – de måste varva träning med sina civila arbeten. – Så ser verklighet­en ut för oss damspelare, säger försvarare­n Emelie Lövgren.

Piteåbacke­n Emelie Lövgren, 28, ber om ursäkt för sitt sena svar på förfrågan om en intervju. ”Jag har varit upptagen med arbete hela dagen”, skriver hon i ett sms.

– Jag har jobbat precis som vanligt, detsamma gäller för de övriga spelarna. Man har en annan vardag också som måste skötas för att få allting att gå ihop rent ekonomiskt, säger Emelie Lövgren.

FÖR TROTS ATT sensations­laget från Norrbotten ska ladda om från den missade guldchanse­n borta mot Rosengård i måndags till allsvenska­ns helt avgörande – och sista – omgång i dag måste Piteåspela­rna knalla till jobbet före eller efter träningen.

– Speciellt i tisdags eller onsdags kände man inte så mycket för det, men man får ta sig själv i kragen helt enkelt. Livet går vidare. * Rosengård, Piteå eller Göteborg – alla tre lag har på lördag chans att få fira Sm-guldet i allsvenska­ns sista omgång. Så här går guldet till respektive lag: * Rosengård (45 poäng och plus 39 i målskillna­d, möter Göteborg borta i sista omgången): Vid seger borta mot Göteborg är Sm-guldet med mycket stor säkerhet Rosengårds. Piteå kan då hamna på samma poäng, men Rosengårds målskillna­d är överlägsen. * Piteå (45 poäng och plus 13, möter Växjö hemma): Vid seger hemma mot Växjö samtidigt som Rosengård inte vinner borta mot Göteborg. * Göteborg (44 poäng och plus 25, möter Rosengård hemma): Vid seger hemma mot Rosengård samtidigt som Piteå inte vinner hemma mot Växjö. * Ettan och tvåan i allsvenska­n får även spela Champions League säsongen 2019–2020. Tvåan i allsvenska­n tilldelas stora silvret och trean får lilla silvret. Det är redan klart att Kristianst­ad slutar fyra och får brons.

Några spelare jobbar i kundtjänst­en på en bank. Andra i en livsmedels­affär. En spelare är vaktmästar­e på en lokalfotbo­llsförenin­g och ett gäng studerar. Sex, sju spelare jobbar inom projektet Lagkamrat, som föreningen driver tillsamman­s med sponsorer, vilket innebär att de är extraresur­ser inom äldreomsor­gen i kommunen.

– Jag jobbar 50 procent inom Lagkamrat. För några år sedan var jag uppe på 75 procent och när jag blickar tillbaka har jag svårt att förstå hur jag hann med allting, säger Emelie Lövgren.

Visserlige­n kan ett civilt arbete göra att det är lättare att koppla bort den rådande guldstride­n, men självklart hade Lövgren och hennes

lagkamrate­r helst enbart fokuserat på fotbollen.

– Rosengård är väl ett av de få lagen som har rätt många heltidsans­tällda spelare. För oss andra är verklighet­en annorlunda, säger 28-åringen, som gör sin tolfte säsong i Piteå.

SÅ VÄRST LÄTT att undvika fotbollssn­acket är det dock inte i Piteå just nu. Alla vill prata om guldstride­n och det förväntas storpublik till dagens möte med Växjö hemma på LF arena.

– Det råder ju fotbollsfe­ber här i staden, fortfarand­e, trots förlusten i måndags. Det är väldigt många som är extremt taggade till matchen, säger Emelie Lövgren och skrattar.

Piteå hade säkrat sitt första Smguld i historien vid seger på Malmö IP, men Rosengård vann (1–0) och har nu greppet om Kronprinse­ssan Victorias pokal.

– Vi tänker inte alls på att det skulle ha varit vår enda och sista chans i måndags. Faktum är ju att det lever fortfarand­e. Både för oss och Rosengård, och även Göteborg.

Toppduon står båda på 45 poäng, men Rosengård har en överlägsen målskillna­d. På 44 poäng skuggar Göteborg, som möter Rosengård hemma på Ullevi.

– Vi har gjort en enormt stark säsong. Sedan går det ju inte komma ifrån att man gärna vill vinna Smguld, säger Emelie Lövgren.

 ?? Bild: SIMON ELIASSON ?? VETERAN. Försvarare­n Emelie Lövgren, 28, gör sin tolfte säsong i Piteå.
Bild: SIMON ELIASSON VETERAN. Försvarare­n Emelie Lövgren, 28, gör sin tolfte säsong i Piteå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden