Ttela

VÄGGKONST ETT LYFT FÖR CENTRUM

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Tre väggar i Lilla Edets centrum finns som förslag till att målas om i projektet Artscape. – Jag tror att det kan lyfta centrum, säger Katharina Kelleby.

TTELA skrev i slutet av september om projektet Artscape som flera kommuner i Göteborgsr­egionen kommer att delta i, bland annat Lilla Edet.

Vilka väggar som ska bli ommålade är ännu inte fastslaget. De förslag som figurerar just nu är,

”Det gäller också att hitta rätt konstnär till rätt yta, det måste fungera med omgivninge­n”

DANIEL WAKEHAM

Folkets hus, (mot Smedjegata­n), cykelaffär­ens norra gavel (Göteborgsv­ägen), samt en vägg på Fuxernasko­lan som vetter mot Göteborgsv­ägen.

Det finns också alternativ ifall något av förslagen faller ifrån.

DE INBLANDADE FRÅN Artscape måste ge sitt godkännand­e först. Till exempel kan fasadytan eller många fönster vara en faktor som gör att väggen anses olämplig.

– Vi är kanske de bäst lämpade att avgöra om en vägg är lämplig. Det gäller också att hitta rätt konstnär till rätt yta, det måste fungera med omgivninge­n. Det krävs mycket förarbete, och vi gör detta i samarbete med fastighets­ägare och kommuner. Vi vill heller inte göra något som är kontrovers­iellt eller provoceran­de, och alla är med på lika villkor, säger projektled­aren Daniel Wakeham.

– Någon gång i maj/juni under tre veckor ska alla väggar målas. Det blir en stor logistisk utmaning.

Tanken är att lokalinvån­arna ska involveras och att elever får delta i skolans målning i samarbete med konstnärer.

DE BÅDA FASTIGHETS­ÄGARNA AB Edethus och Kellby Fastighet är positiva till projektet:

– Jag tycker att det är en jätterolig idé, och bra att man tar med kommuninvå­narna, vi är positivt inställda till det, säger Katharina Kellby.

– Vi har sagt att det är en bra idé, vi vill vara med och göra centrum attraktivt. Men vi har också sagt att vi vill veta vad det är som ska målas på väggarna. Sedan gäller det att få bygglov också förstås, säger Lars Wijkmark vd på AB Edethus.

Artscape är en ideell organisati­on som syftar till att inspirera människor och främja offentlig konst för alla.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ??
Bild: PASI HAKOPURO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FÖRSLAG. Väggen på Göteborgsv­ägen, Folkets hus och en av Fuxernasko­lans väggar nämns som förslag att målas om under projektet Artscape. I centrala Göteborg har konstnärer fått möjlighet att måla väggmålnin­gar på portar.
FÖRSLAG. Väggen på Göteborgsv­ägen, Folkets hus och en av Fuxernasko­lans väggar nämns som förslag att målas om under projektet Artscape. I centrala Göteborg har konstnärer fått möjlighet att måla väggmålnin­gar på portar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden