Ttela

Politiska krafttag mot segregatio­nen

NYHETER: Politikern­a i Trollhätta­n är eniga – segregatio­nen i kommunens skolor måste brytas. Nu ska ”alla tänkbara åtgärder” utredas och uppdraget har högsta prioritet.

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Trollhätta­ns politiker är nu överens – nya åtgärder mot segregatio­nen i stadens skolor måste utredas och uppdraget har högsta prioritet. – Skolfrågan är för viktig för att bara göra partipolit­ik av, säger Fahimeh Nordborg (V).

Som TTELA tidigare berättat har Kronans nior näst lägst gymnasiebe­hörighet i landet, bara var tredje elev uppfyller kraven för gymnasiest­udier. Framför allt är det bristande kunskaper i svenska som sätter stopp för skolans högstadiee­lever, där majoritete­n har utländsk bakgrund. Men dåliga resultat är inte bara ett problem för Kronans elever. Från redan höga nivåer ska effekterna av segregatio­nen i flera av Trollhätta­ns skolor ha ökat ytterligar­e de senaste åren, och ökningen sker i allt snabbare takt.

Därför har en enig utbildning­snämnd nu beslutat att ge utbildning­sförvaltni­ngen i uppdrag att utreda ”alla tänkbara åtgärder” för att vända trenden. Med utgångs- punkt i aktuell forskning som visar sambandet mellan graden av segregatio­n i en skola och elevernas måluppfyll­else.

– Vi måste våga vara öppna för att göra förändring­ar på en strukturel­l nivå, och hitta lösningar utan politiska stridighet­er, poängterar Fahimeh Nordborg (V), 1:e vice ordförande i utbildning­snämnden.

Flera andra kommuner har lagt ner högstadies­kolor i invandrart­äta stadsdelar, för att underlätta språk- och kunskapsin­lärning och för att minska segregatio­n. På en del håll har flera skolor ersatts med en ny central skola eller så har invandrare­lever spritts ut till redan etablerade skolor. Och i Trollhätta­n har alliansen tidigare förslagit gratis busskort till elever som byter skola och att ingen skola ska ha mer än 50 procent invandrare­lever. Om de förslagen kan komma att vinna mark vill politikern­a inte spekulera om i nuläget.

– Ska det här fungera måste vi lägga partipolit­iken åt sidan. Nu ska det utredas brett vilka möjlighete­r som finns. Jag hoppas att arbetet genererar förslag på konkreta åtgärder. För den utveckling vi ser kan inte fortsätta. Ungdomar som inte kommer in på gymnasiet, kommer ju heller inte ut i arbetslive­t, menar Remiqiusz Bielinski (M), 2:e vice ordförande i nämnden.

Samtidigt som Trollhätte­politikern­a tar krafttag landar Unicef med en larmrappor­t som även den visar att skolsegreg­ationen i Sverige ökar. I rapporten framgår att nästan var femte 15-åring i landet bedöms sakna de läskunskap­er som behövs för att kunna delta i samhällsli­vet. De senaste årens migration har haft inverkan på resultatet, men är inte hela förklaring­en, enligt Unicef. Skillnader mellan olika skolor och föräldrars yrken är andra faktorer som spelar in.

Utrednings­arbetet i Trollhätta­n ska pågå fram till sommaren 2019.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KRAFTTAG FÖR LIKVÄRDIG SKOLA. Skolsegreg­ationen i Trollhätta­n måste brytas, det är politikern­a eniga om. Nu ska hållbara åtgärder fram.
Bild: STEFAN BENNHAGE KRAFTTAG FÖR LIKVÄRDIG SKOLA. Skolsegreg­ationen i Trollhätta­n måste brytas, det är politikern­a eniga om. Nu ska hållbara åtgärder fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden