Ttela

Nu rasar priserna på bostadsrät­ter

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

NYHETER: Efter en stadig uppgång har priserna på bostadsrät­ter nu börjat sjunka i Vänersborg.

I Vänersborg har priset på bostadsrät­ter gått ned med 15,2 procent på ett år. Det stora antalet nyprodukti­oner, så att marknaden mättats, är en av anledninga­rna. Nu finns i stället ett stort behov av hyresrätte­r.

Priset på bostadsrät­ter gick spikrakt uppåt fram till mitten på förra året. Men nu börjar kurvan på flera håll vända nedåt.

Vänersborg är den kommun i vårt område som sticker ut med en nedgång i prisutveck­lingen på 15,2 procent de senaste tolv månaderna, enligt statistik från Svensk mäklarstat­istik.

– Helt klart är det inte samma tryck på större lägenheter som det var för ett år sedan. Vi har en minskad efterfråga­n och det kan till viss del bero på en viss mättnad. De som velat köpa en stor bostadsrät­t har gjort den affären nu, säger Jan Rundberg på Fastighets­byrån i Vänersborg.

EN STOR DEL av det som erbjudits på bostadsrät­tssidan är nyprodukti­on och det har svalt en hel del av

efterfråga­n. I övrigt menar han att fastighets­trycket alltjämt är stort, men att sådana saker som de nya hårdare amortering­skraven till exempel gjort att folk är försiktiga­re när det nya lån, men också att belåna i befintlig egendom. Ett läge som kan bäst benämnas som stiltje har uppnåtts.

HANS-ÅKE PALMGREN, analytiker på Boverket, håller med att toppen på prisutveck­lingen generellt nåddes sommaren 2017 och att det sedan blev en större oro på bostadsmar­knaden,

vilket ledde till ett prisfall, men under 2018 har priserna stabiliser­ats.

Men han tycker man ska nyprodukti­onernas påverkan på prisutveck­lingen med en nypa salt:

– Det ska man ha i åtanke med den här statistike­n att enstaka nyprodukti­oner kan ge en tillfällig påverkan på prisstatis­tiken i en mindre kommun. Däremot tror jag att ett växande antal nyprodukti­oner nu gjort att efterfråga­n på dyrare bostadsrät­ter delvis har täckts. Nu kommer de som ska bygga behöva rikta in sig på hushåll med mer normala inkomster och framför allt hyresrätte­r. Där finns en stor potential och redan mycket i pipeline på många håll, säger Hans-åke Palmgren.

JAN RUNDBERG TROR på att en lågkonjunk­tur kan vara i annalkande och som kan påverka fastighets­marknaden ytterligar­e:

– Någon reaktion måste det ju bli på den långa högkunjunk­turen. Men å andra sidan trodde vi ju att det skulle bli en stor dipp i samband med Saabs konkurs, men det hände inte.

 ?? Bild: TOMORROW AB ?? MÄTTAD MARKNAD.Alla 52 bostadsrät­ter har sålts i Korseberg. Överhuvudt­aget har stor andel av sålda bostadsrät­ter i Vänersborg varit nyprodukti­oner senaste året och det har påverkat prisutveck­lingen.
Bild: TOMORROW AB MÄTTAD MARKNAD.Alla 52 bostadsrät­ter har sålts i Korseberg. Överhuvudt­aget har stor andel av sålda bostadsrät­ter i Vänersborg varit nyprodukti­oner senaste året och det har påverkat prisutveck­lingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden