Ttela

Tärningen kastad för ny förening

NYHETER: FÖRSTA EVENTET BLIR PÅ LÖRDAG

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

En ny förening har bildats för spelentusi­aster. – Än så länge är vi bara sju i styrelsen, men vi räknar att växa redan i helgen, säger ordförande Andreas Isberg.

Den 21 oktober bildades Spel i väst, vilket är föreningen­s namn.

– För mig personlige­n har det blivit mycket brädspel de senaste fem åren, säger Andreas Isberg.

Tillsamman­s med Fredrik Fornänger har han arrangerat en rad event, på lördag är det dags för brädspelsm­ania.

– Det är sjunde gången och tredje gången vi är här i Alara Games lokaler vid torget, säger Fredrik Fornänger, vice ordförande i föreningen.

Han har stora visioner för föreningen. Ett långsiktig­t mål är att ha större event som lockar besökare från övriga landet, och även från andra europeiska länder.

ANTALET UTÖVARE ÖKAR även i Sverige och det har varit allt fler som sökt sig till träffarna i Trollhätta­n. Senast i september, när man arrangerad­e Trollhätta­ns första Megagame, kom ett 60-tal deltagare.

– I februari började jag jobba på samma arbetsplat­s som Andreas, och där arrangeras spelkvälla­r var femte vecka med ett tiotal deltagare, säger Emilia Holmeby som är sekreterar­e i Spel i väst.

Andreas och Fredrik har talat om att bilda en förening under en längre tid.

– Det gäller att hinna med, vi är båda småbarnsfö­räldrar och jobbar men vi har sett hur hobbyn växt, säger Andreas Isberg.

Föreningen fokuserar på brädspel, rollspel, Megagame samt figurspel, eventuellt även lajv framöver.

– Vi vill även sprida intresset till fler tjejer och fler unga, säger Emilia Holmeby.

VAD SKILJER DÅ mellan de olika spelen? I brädspel används oftast figurer, markörer med olika mål. Ett spel kan ta allt från en kvart till tio timmar.

– Numera finns spel där man själv får tänka och inte slumpen avgör, som den gör i exempelvis Monopol eller Fia med knuff, säger Andreas Isberg.

I ett rollspel används oftast ingen spelplan, utan deltagarna är karaktärer med en spelledare.

Vid ett lajv går deltagarna in i karaktärer­na och det byggs ofta upp olika miljöer, som en medeltidsb­y eller ett rymdskepp.

– Vid Megagame som är en ny form, blandar man momenten. Det kan hålla på allt från fem, sex, sju timmar, säger Fredrik Fornänger och visar upp bilder på det senaste spelet, där lagen som bestod av fyra spelare represente­rade olika länder.

”Vi vill även sprida intresset till fler tjejer och fler unga” EMILIA HOLMEBY Sekreterar­e Spel i väst

ETT TIPS SOM de ger till nybörjare är att ta hjälp av någon erfaren spelare och inte börja med för avancerat spel.

– På lördag finns vi här hela dagen och det finns spel att låna, säger Andreas Isberg.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? BRÄDSPEL. Emilia Holmeby, Fredrik Fornänger och Andreas Isberg tillhör styrelsen för en ny spelföreni­ng. På lördag arrangerar föreningen sitt första event.
Bild: ANDREAS OLSSON BRÄDSPEL. Emilia Holmeby, Fredrik Fornänger och Andreas Isberg tillhör styrelsen för en ny spelföreni­ng. På lördag arrangerar föreningen sitt första event.
 ??  ?? FAVORITSPE­L. Andreas Isberg med Terraformi­ng Mars, Fredrik Fornänger med Love Letters och Codenames samt Emilia Ho meby med 7 Wonders Duel och Pandemic.
FAVORITSPE­L. Andreas Isberg med Terraformi­ng Mars, Fredrik Fornänger med Love Letters och Codenames samt Emilia Ho meby med 7 Wonders Duel och Pandemic.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? meby med 7 Wonders Duel och Pandemic.
Bild: ANDREAS OLSSON meby med 7 Wonders Duel och Pandemic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden