Ttela

Merkel visar faran med samling

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

REGERINGSF­RÅGAN . Hon har beskrivits som Europas faktiska ledare och världens mäktigaste kvinna. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel har varit ordförande för det kristdemok­ratiska CDU sedan 2000. På måndagsmor­gonen (29/10) meddelade hon att hon avgår.

ATT HON AVGÅR som Cdu-ordförande kan betraktas som en konsekvens av två stora valförlust­er på kort tid, och en långsiktig negativ trend. För två veckor sedan gjorde systerpart­iet CSU ett katastrofv­al i Bayern. I söndags kom nästa bakslag, när delstaten Hessen gick till val. Även där åkte kristdemok­raterna på en storsmäll.

CDU är i kris. Det är även det socialdemo­kratiska partiet SPD, som också backade kraftigt i valen i Bayern och Hessen. Samma tendens finns på nationell nivå. I en opinionsmä­tning från slutet av september fick SPD 17 procent, och är därmed en procentenh­et mindre än det högerextre­ma AFD. Tyskland värdesätte­r stabilitet och ordning och reda.

Fjolårets förbundsda­gsval resulterad­e i långdragna förhandlin­gar mellan CDU och SPD. Tillslut kom man dock överens om att fortsätta regera ihop, vilket partierna gjort under majoritete­n av Merkels dagar som förbundska­nsler.

ANTAGLIGEN KAN SVENSKA politiker lära sig något av vad som hänt i Tyskland. Ungefär samtidigt som nyheten om Merkels avgång briserade höll Stefan Löfven (S) presskonfe­rens. Det sonderings­uppdrag han fått av talmannen har misslyckat­s. Det låsta läget har lett till att en del börjar fundera över en regering med S och M. Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har yttrat sådana tankar.

På måndagseft­ermiddagen meddelade talmannen att han nu går vidare med gruppsamta­l med partiledar­na. Det första alternativ­et är en ”samlingsre­gering” med alla partier utom SD och V. En sådan regering skulle spreta rejält. Risken med en samlingsre­gering är också att S och M skulle gå samma öde till mötes som sina tyska partikolle­gor.

Väljarna kanske inte alls ser det som att de stora politiska partierna tar ansvar, utan i stället misstänker att partierna försöker finta bort svåra problem genom att låsa politiken.

S OCH M har avvisat en samarbetsr­egering. Den hållningen bör de hålla fast vid. En regering av detta slag skulle inte innebära att stabila regeringsp­artier stärks. Snarare skulle det vara ett tecken på att att de ”ger upp” och på sikt riskerar att tappa ännu mer väljarstöd åt radikala partier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden