Ttela

Riksdagen måste börja rösta

VAL 2018. Att det politiska läget är låst har börjat bli en löjeväckan­de självklarh­et. Snart måste omröstning­ar äga rum för att partierna ska tvingas bekänna färg.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

I rättvisans namn fick de två partiledar­na lika många veckor vardera. Två veckor har nu fått förflyta två gånger. Efter att Ulf Kristersso­n (M) fått tumme ned för någon typ av borgerlig regering var det nuvarande expedition­sstatsmini­ster Stefan Löfvens (S) tur att ge talmannen nekande besked.

Under totalt en månad har de två statsminis­terkandida­terna fått sondera terräng och nästan två månader har gått sedan själva valdagen. Att säga att det går för långsamt är en underdrift. Enda egentliga nyheterna jämfört med andra sidan valrörelse­n är att Centerpart­iet och Liberalern­a numera öppet talar om samlingsre­gering och att Moderatern­a i sin tur häromvecka­n uttalade det väntade förslaget om en regering utan alla allianspar­tier.

Under måndagen meddelade talman Andreas Norlén att det inte vore konstrukti­vt att – för tillfället – utse ny sonderings­ansvarig. I stället tog Norlén till det nya greppet att låta fyra tänkbara regeringsk­onstellati­oner sammanstrå­la tillsamman­s i hans egen närvaro. Under tisdagen fick så partiledar­na för fyra potentiell­a slutresult­at träffas.

Den gällde den så kallade samlingsre­geringen (S, M, C, KD, L, MP), vänster-mitten-styret (S, C, L, MP), Alliansen-med-mp-spåret samt slutligen en diskussion med alliansled­arna för att titta på möjlighete­rna till en lösning med ett till fyra borgerliga partier.

VAD SOM SADES under dessa sittningar, och vad det kan innebära, är ännu höljt i dunkel.

Klart står att talmannen öppnat för att en ny sonderings­person kan komma att utses i närtid och att åtminstone en statsminis­teromröstn­ing ska äga rum i höst. I måndags förespråka­de Ulf Kristersso­n (M) skarpa omröstning­ar och såväl Stefan Löfven (S) som Jimmie Åkesson (SD) har uttryckt sig på liknande sätt. Det ligger mycket i detta. Att det vore en väg mot nyval, som det är lätt att tro, är en sanning med modifikati­on.

För att ett sådant ska gå av stapeln måste fyra förslag falla och hittills har inte ett enda ens prövats. Ett extra val ligger ännu en bra bit bort.

TALMANNENS FÖRSLAG HAR historiskt aldrig förkastats av ledamötern­a. Att talman Norlén därför själv ser voteringar som en prestigefr­åga är ingen vild gissning.

Läget är parlamenta­riskt oklart. Men det är just därför ett tvång för partierna att på ett konkret sätt ta ställning blir effektivt. Vi kan då äntligen kasta oss vidare från teoretiska taktikreso­nemang om hur olika partier ställer sig.

ETT ANTAL PARTIER hoppas förmodlige­n kunna skjuta fram processen in i det längsta, men varför skulle hela riksdagen glatt gå denna partiegois­tiska önskan till mötes?

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? STATSMINIS­TERKANDIDA­TER. Det är dags att pröva om Kristersso­n eller Löfven har stöd.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT STATSMINIS­TERKANDIDA­TER. Det är dags att pröva om Kristersso­n eller Löfven har stöd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden