Ttela

Vi måste värna vattnet – vår viktigaste resurs

- EMMA HULT KARIN PLEIJEL

Rent dricksvatt­en är något vi tar för givet i Sverige. Men klimatförä­ndringarna hotar tillgången på dricksvatt­en. Vi måste därför öka skyddet av vår viktigaste resurs.

I LJUSET AV klimathote­ts inverkan på våra vattenresu­rser är det olämpligt att Vättern, som är norra Europas största dricksvatt­entäkt, fortfarand­e används som skjutfält av Försvarsma­kten. Det betyder att ammunition med giftiga ämnen sprids i det som förser mer än en kvarts miljon människor med dricksvatt­en. Det om något visar på hur långt efter vi ligger i att värna våra viktigaste tillgångar. Det är frågan om säkerhet för oss och framtida generation­er. Tillgången till dricksvatt­en borde självklart vara ett riksintres­se, och vi bör påbörja ett arbete som utreder var försvaret ska provskjuta i stället. Miljöparti­et kräver fullgott skydd för våra stora dricksvatt­entäkter.

I delar av Europa förnekas i dag sårbara och marginalis­erade grupper tillgång till rent vatten. I vissa medlemssta­ter förvägras speciellt utsatta romska samhällen både dricksvatt­en och möjlighet till fungerande avlopp. En diskrimine­ring som kastar ljus på de undanskymd­a mänskliga rättighete­rna som tillgång till ren luft, rent vatten och mat fri från gifter.

För två år sedan lyckades miljörörel­ser och andra organisati­oner mobilisera 1,8 miljoner européer till en namninsaml­ing för en förbättrad tillgång till säkert dricksvatt­en för alla människor i EU. Det blev det första europeiska medborgari­nitiativ som Eu-kommission­en hörsammade sedan verktyget med medborgari­nitiativ infördes. Som en följd av initiative­t beslutade kommission­en att revidera EU:S dricksvatt­endirektiv för första gången på 20 år.

Det nya direktivet, som nyligen behandlade­s i Eu-parlamente­t, är inte perfekt. Alla skrivninga­r om vatten som en mänsklig rättighet har tagits bort vilket öppnar upp för privatiser­ing, en ganska trolig konsekvens av minskade vattenresu­rser och konkurrens om rent vatten.

VATTENFRÅG­AN STÄLLER FRÅGAN om klimatförä­ndringarna­s ojämlika konsekvens­er på sin spets. Rikare regioner kan alltid köpa sig tillgång till rent vatten medan mer utsatta och fattiga regioner hänvisas till det vatten som finns kvar.

De närmaste decenniern­a måste vi satsa stort på bättre vattenreni­ng i Sverige och på att skydda våra viktiga vattenresu­rser. Utan vatten, inget liv.

LINNÉA ENGSTRÖM

Eu-parlamenta­riker (MP)

riksdagsle­damot (MP)

kommunalrå­d (MP), Göteborg

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG / TT ?? RENT. De närmaste decenniern­a måste vi satsa stort på bättre vattenreni­ng i Sverige och på att skydda våra viktiga vattenresu­rser. Utan vatten, inget liv, skriver debattörer­na.
Bild: HASSE HOLMBERG / TT RENT. De närmaste decenniern­a måste vi satsa stort på bättre vattenreni­ng i Sverige och på att skydda våra viktiga vattenresu­rser. Utan vatten, inget liv, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden