Ttela

Omsorgstax­or kan bli högre nästa år

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Högre avgifter för hemtjänst, trygghetsl­arm med mera – det vill omsorgsnäm­nden att kommunfull­mäktige klubbar.

Omsorgen om invånare med sjukdomar och funktionsn­edsättning­ar går inte ihop ekonomiskt; just nu befaras ett underskott på 23,7 miljoner kronor i en budget på en miljard.

Liksom övriga nämnder har omsorgsnäm­nden uppmanats att se över sina taxor, för att försöka öka intäkterna.

FÖR ETT ÅR sedan gjorde omsorgspol­itikerna tummen ner för ett taxeförsla­g, eftersom vissa personer skulle ha fått så höga höjningar som 600 kronor i månaden samtidigt som nämnden inte drog in så värst mycket pengar.

I VECKAN FICK omsorgsnäm­nden ett nytt taxeförsla­g på bordet, den här gången med lägre höjningar. Nämnden ”köpte” höjda avgifter för hemtjänst och boendestöd med som mest 208 kronor i månaden, och ber nu att kommunfull­mäktige fastställe­r taxehöjnin­gen från och med 1 januari. Runt 200 personer kan få den högsta avgiftshöj­ningen.

Däremot blev det bakläxa för att höja avgiften för trygghetsl­arm, hemsjukvår­d respektive servicehus med 100 kronor i månaden, till 400 kronor per taxa.

– Vi tyckte 100 kronor var för mycket, nu föreslår vi en höjning med 30 kronor, säger Ann-christin Holgersson (S), ordförande i omsorgsnäm­nden.

HUR STORA INTÄKTER höjningarn­a skulle ge är omöjligt att säga, menar avgiftssam­ordnare Johan Merking. Det beror på att avgifterna ska ställas mot maxtaxan och förbehålls­beloppet. Ingen behöver betala mer än maxtaxan (se faktaruta). När hyran är betald ska ensamståen­de inte betala mer i avgift än att det finns 5 249 kronor kvar i plånboken, makar och sambor ska ha 4 435 kronor kvar – vardera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden