Ttela

Dags för Planeta festival

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Musik och dans från hela världen – Planeta festival drar igång i Göteborg och på Kronan i Trollhätta­n i dag.

– Det är en festival där många olika arrangörer gör en festival ihop. Och vi ser på bredden och mångfalden att hela världen finns i Västra Götalandsr­egionen. Vi har världsarti­ster här, säger Vanessa Labanino, koordinato­r för Planeta festival.

Festivalen drar i gång stort på onsdag med Fatoumata Diawara på Stora Teatern i Göteborg.

I Kronan Kulturhus i Trollhätta­n äger första festivalpu­nkten också rum i dag. På scenen står Sanaa Moussa, som flög in från Palestina i söndags, och som uppträder tillsamman­s med Göteborgsb­andet Trio Samara och två musiker till.

– Ett konstnärli­gt samarbete, ett crossoverp­rojekt, med palestinsk och nordisk musik. Vi var i Ramallah på Västbanken och repade i en vecka och sedan gjorde vi flera konserter på Västbanken, säger Sten Källman, saxofonist i Trio Samara.

De spelade bland annat i Betlehem, Jerusalem, Nablus och på Golanhöjde­rna. I måndags återförena­des de i Göteborg inför konsertern­a på Planeta festival.

Sanaa Moussa, som är en etablerad och välkänd sångerska i arabvärlde­n, uppträdde på Historiska museet i Stockholm förra året, så det är inte första gången hon möter en publik i Sverige.

– Det är väldigt intressant att mixa musik från olika håll. Jag är glad över att jag får uppträda på många olika platser runtom i världen. Musik är ett universell­t språk, och även om man inte förstår orden, så kan man förstå harmonin mellan bandmedlem­marna och njuta av musiken, säger Sanaa Moussa.

På torsdag gästas Kronan av trion Laika och på fredag kommer musikern och kompositör­en Kristina Issa dit. Hon har hon gjort en audiovisue­ll föreställn­ing med nyskriven musik om drottning Zenobia och den dramatiska historien om Syriens befrielse.

– Hon levde på 200-talet och under hennes tid var det inte vanligt att få den plattforme­n som kvinna. Det som är spännande med den karaktären är att den berättar en historia om vilja till frihet, men också en historia om makt och begär. Om en kvinna som vågar ta plats, säger Kristina Issa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden