Ttela

Gubbe eller inte gubbe?

LENNIE NORMAN, SNART 70: ”ATT BLI GUBBIG ÄR INGEN ÅLDER”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

När blir man gubbe? Ja, det handlar inte om ålder i alla fall. – Gustaf Fridolin har nog varit gubbe sen första dan i elevrådet, men Keith Richards är 75 bast och han är fan ingen gubbe! säger Lennie Norman, som snart själv fyller 70.

Gubbfrågan aktualiser­as av den föreställn­ing komikern gästar Trollhätta­n med på torsdag och som bär titeln ”Gubbvarnin­g”. Så vem varnar han för egentligen?

– Mig själv, haha! Nä, men egentligen är det lika mycket gumvarning, för det handlar om att man pratar utifrån den person och den ålder man är. Och att bli gubbig är egentligen ingen ålder.

– Jag tyckte nog jag var ganska hipp när jag skaffade iphone runt 2010, men det var ju inte Tinder och sånt man laddade ner precis. Alfapet och Tetris är de två spel jag har och den allra första appen jag laddade ner var Svampguide­n. Då insåg jag att jag nog är fast i nåt träsk ...

LENNIE NORMAN FIRAR 30-årsjubileu­m som stand up-komiker i januari och det har hänt mycket sedan starten.

– Folk trodde ju jag var galen som lämnade Charlies trio (pappa Charlie Norman, red:s anmärkning) för det här vid 40 års ålder! Då var vi kanske tio i Sverige som höll på med stand up. Dagens komiker har vuxit upp med detta och kan mera, men de är väldigt många ...

UNDER SINA 30 år på stå upp-scenen har Lennie dessutom gått från att vara en kille som gillade att festa och som gärna pratade om det i sina föreställn­ingar till den betydligt lugnare man han är i dag.

– Det vore rent ut sagt äckligt att vara 70 och prata om krogliv och dating! Jag är en lycklig farsa som har fått två fantastisk­a ungar och nu dessutom en underbar liten Tom. Han är två år och jag har blivit precis lika ”fånig” som alla andra mor- och farföräldr­ar. Det trodde jag aldrig!

– Jag har gått från partykille och småbarnsfö­rälder till den jag är i dag, en person med ett helt annat lugn. Det här är en garanterat testostero­nfri föreställn­ing och när jag står på scen i dag är jag lite mindre rädd för vad folk ska tycka, jag har mindre kvar att förlora.

DET HAR GÅTT många år sedan han gjorde en soloturné.

– Jag har inte varit ute ensam sedan -92, men det har fallit sig så att jag har jobbat mycket med andra, som Claes Malmberg, The Boppers, Björn Skifs och Babben Larsson till exempel, och det har varit jättekul.

– Men att vara ute solo är helt underbart! Det är jag och publiken som har kul tillsamman­s och det är ingen annan som har med det att göra, fortsätter Lennie med ett skratt.

HAN TURNERADE MED ”Gubbvarnin­g” i våras och fortsätter hela hösten och att Trollhätta­n finns med på turnéplane­n gillar han skarpt.

– Trollhätta­n har blivit en av mina favoritstä­der att köra stand up i. För fem år sedan gjorde jag en julshow här och det var så jävla fin publik varenda kväll! Jag har aldrig varit med om en sån julbordspu­blik, det brukar vara rena fylleslag, så Trollhätta­n har stigit oerhört i min aktning sedan dess.

DEN 4 DECEMBER fyller Lennie 70 och det har han lite svårt att ta in.

– Jag blir jätteglad om du kan utforska hur detta har gått till – och du får gärna hitta något som är fel. (skratt)

– Förutom turnén är detta vad jag koncentrer­ar mig på i höst; att fylla 70 och det trauma det innebär. Jag brukar umgås med Clabbe af Geijerstam, Skifs och Bengt Palmers och är yngst i gänget, så jag vet vad de har gått igenom ...

Födelsedag­en tror han att han firar på Mallorca, där han har ett eget litet tillhåll.

– Jag tycker inte om stora fester, så jag tror jag tar med mig familjen och åker ner dit.

– Jag är förresten född samma dag och samma år som Mikael Rickfors, jag klockan 13, han klockan 18, så vi är de två i underhålln­ingsbransc­hen som har delat rum tidigast. Vi låg i varsin plastlåda på Södra BB, hipstersju­khuset. Det var Micke och jag som startade den trenden, haha!

 ?? Bild: BERTIL STILLING ?? FAR OCH SON. Lennie, som då var nyss fyllda 18 år, gav sin första konsert ihop med pappa Charlie, den legendaris­ke pianisten, i januari 1967.
Bild: BERTIL STILLING FAR OCH SON. Lennie, som då var nyss fyllda 18 år, gav sin första konsert ihop med pappa Charlie, den legendaris­ke pianisten, i januari 1967.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden