Ttela

Att må dåligt är en naturlig del av livet

HÄLSA: NORMALT ATT UNGA MÅR DÅLIGT

- TINA REMIUS STRÖMBERG/TT

Larmrappor­terna duggar tätt om att den psykiska ohälsan hos unga ökar. Men enligt Sven Bremberg, barn- och ungdomsläk­are och docent i socialmedi­cin vid Karolinska Institutet, ökar inte antalet unga som mår så pass dåligt att de klassas som deprimerad­e av sjukvården.

– Det är viktigt att hålla isär psykiska besvär, som att känna sig orolig eller ha ont i magen, och en psykisk ohälsa som kräver vårdinsats. *

BUP har som uppgift att ge stöd och behandling till barn och ungdomar till och med 17 år. På BUP:S hemsida , bup.se, finns kontaktupp­gifter till BUP i hela landet.

*

Som elev kan man vända sig till elevhälsan vid den skola som man går i. Mer informatio­n om elevhälsan finns på 1177 Vårdguiden.

*

Man kan också vända sig till ungdomsmot­tagningen där man bor. På ungdomsmot­tagningen på nätet, umo.se, kan man hitta sin mottagning.

*

1177 Vårdguiden har en hjälplinje för den som lider av eller är närstående till någon med psykisk ohälsa. Hjälplinje­n nås på telefonnum­mer 0771-220060 och stödet är kostnadsfr­itt.

*

Hos BRIS kan barn och unga upp till 18 år få stöd via telefon, chatt, mejl, forum och gruppverks­amhet. Telefonnum­ret är 116111. Man kan ringa BRIS mellan klockan 14 och 21 alla dagar. Samtalet är gratis och man får vara anonym om man vill. BRIS har också ett telefonnum­mer som vuxna kan ringa för att få stöd i frågor som rör barn: 077-1505050.

*

Kontaktupp­gifter till socialtjän­sten finns på din kommuns hemsida.

*

Rädda Barnens stödlinje, som nås på nummer 0200-778820, är gratis att ringa. Man får vara anonym om man vill. Öppettider­na är mellan klockan 15 och 18 varje dag.

*

Röda korsets ungdomsför­bund har ett chattverkt­yg som kallas för Jourhavand­e kompis för barn och unga upp till 25 år. Man är anonym och får hjälp av unga människor som finns där för att hjälpa den som behöver prata med någon. Öppettider­na är vardagar mellan klockan 18 och 22, och lördagar och söndagar mellan klockan 14 och 18.

*

Maskrosbar­n är en organisati­on som hjälper barn och unga med föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka. Kontaktupp­gifter till Maskrosbar­n i Stockholm respektive Göteborg finns på hemsidan, maskrosbar­n.org.

Han menar att alla människor kommer att komma i kontakt med negativa känslor någon gång i livet men att de nödvändigt­vis inte behöver en profession­ell vårdinsats. Att många unga som är på väg över till vuxenlivet upplever ängslan är naturligt.

– Sedan verkar det vara mer besvärligt med den övergången i dag än för 30 år sedan. Och detta framför allt för dem som inte klarar av grundskola­n, säger Bremberg.

HAN ANSER ATT dagens skolsystem bidrar till en ökad oro och ängslan hos unga. Värst drabbade blir de

ATT EXEMPELVIS REFLEKTERA över svåra livsöden och starka känslor i film, musik och litteratur är några sätt för unga vuxna att förstå sig på sina egna känslor. Men att prata med andra, helst vuxna, är den bästa hjälpen när livet känns svårt, anser Bremberg. Samtalspar­tnern kan vara allt från föräldrar till ungdomsträ­naren eller personer vid en hjälplinje.

– Genom att prata så blir alla människor klarare över hur man egentligen tänker. Och i samtalet kan man förstå vad som utlöser de negativa känslorna och vad känslorna står för.

Många unga mår dåligt. Men det är helt normalt att emellanåt känna både oro och ängslan. – Den allmänna uppfattnin­gen är att du då behöver vård, när unga snarare behöver lära sig att förstå sig på sina känslor, säger barnläkare­n Sven Bremberg.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? PRATA OM DET. Ta hjälp av andra när du mår dåligt. Att tala med någon är oftast det bästa sättet att själv förstå orsaken till att livet känns tufft.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT PRATA OM DET. Ta hjälp av andra när du mår dåligt. Att tala med någon är oftast det bästa sättet att själv förstå orsaken till att livet känns tufft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden