Ttela

Varnar för ”gymsjuka”

NYHETER: Städa efter dig på gymmet. Det är smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindhés budskap efter ett utbrott av resistenta bakterier i länet.

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se JOHANNA LUNDBERG 0521-575951 johanna.lundberg@ttela.se

Att städa efter sig på gymmet är viktigt. Det menar smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindhé. Annars finns risken att man smittas med den resistenta bakterien MRSA.

Kanske struntar du ibland i att rengöra maskinen efter dig? Man har bråttom och vill snabbt köra igenom sitt pass.

Men det bör du inte göra, menar smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindhé. I Västra Götaland har vården de senaste åren märkt av ett Mrsa-utbrott bland hockeyspel­are och handbollss­pelare. Men även fler sporter som exempelvis brottning.

– Det är inte samma stam i de olika utbrotten utan olika. Vi har haft misstankar om att gym skulle vara inblandade. Men det handlar om olika gym, det går inte att peka ut ett, säger hon.

DÄRFÖR HAR MILJÖSAMVE­RKAN Västra Götaland och Västra Götalandsr­egionen börjat ta krafttag, med start i ett antal kommuner. I till exempel Uddevalla har kommunen nyligen haft möten med stadens gym. Dessutom har de skickat ut affischer som kan användas som informatio­n till kunderna, om vikten av personlig hygien för att undvika hudinfekti­on.

– Det finns en del misstänkta riskfaktor­er när det kommer till smittvägar. Bland annat knäskydd, plåster, klister och skavsår. Man ska inte träna om man har sår som inte är väl täckta, säger Eva Lindhusen Lindhé som menar att den viktigaste faktorn för att undvika smitta är god hygien.

Bärarskap av bakterien är särskilt vanligt i svalg, näsa och stjärtregi­on.

– Folk är inte särskilt bra på att rengöra redskapen. Tänk att du sitter på en hel del redskap, man svettas, får lite skav där under. Då är det lättare att överföra bakterier. Och då finns en risk att stafylokoc­ker sitter kvar.

TILLSYN AV IDROTT- och träningsan­läggningar hör sedan tidigare till de kommunala miljöförva­ltningarna­s verksamhet. Avsikten är att regionens specifika satsning ska gå ut även till fler kommuner, men till Vänersborg eller Trollhätta­n har den ännu inte nått.

– Vi följer en prioriteri­ngsordning och under det här året har vi fokuserat på tillsyn av idrottslok­aler för skolelever, där vi pratat med personal om hur man kan förebygga smittsprid­ning. De privata gymmen finns inte inplanerad­e just nu, men visst behöver vi komma till dem också. Jobbar man säkert med smittskydd­srutiner klarar man även att hantera MRSA, säger Ami Hammar på miljökonto­ret i Trollhätta­ns stad.

Men vad är egentligen MRSA, Methicilli­n-resistant Staphyloco­ccus aureus? Kortfattat kan det beskrivas som en bakterie där antibiotik­a inte fungerar.

– Såren blir svårbehand­lade med antibiotik­a på grund av dessa resistenta bakterier. Än så länge har vi kunnat behandla i Sverige. Men i värsta fall kan det bli till en allvarlig sjukdom. Hur rädd ska man vara för ”gymsjukan” egentligen?

– I de flesta fall innebär det att du har de här bakteriern­a och i många fall försvinner de. Men om du nu får ett sår är det mycket lättare för bakteriern­a att växa. Får det en spridning blir det ett svårläkt sår, säger Eva Lindhusen Lindhé och fortsätter;

– Vi hör till de länder som har väldigt lite MRSA. Men utomlands är det oerhört vanligt. Så får du behandling­ar, säg fotvård på en strand i Thailand, ska du kolla hur bra hygienen är. Annars skulle jag nog avstå.

 ??  ?? FÖRHINDRA SMITTSPRID­NING. ”Man ska inte träna om man har sår som inte är väl täckta”, säger smittskydd­släkare Eva Lindhusen Lindhé.
FÖRHINDRA SMITTSPRID­NING. ”Man ska inte träna om man har sår som inte är väl täckta”, säger smittskydd­släkare Eva Lindhusen Lindhé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden