Ttela

De är stadskärno­rnas vinnare

- JOHANNA LUNDBERG 0521-575951 johanna.lundberg@ttela.se

NYHETER: Centrumhan­deln har dalat något sedan förra året. Men för vissa verksamhet­er pekar utveckling­en uppåt.

Centrumhan­deln har dalat något i både Vänersborg och Trollhätta­n sedan förra året. Vinnarna i sammanhang­et är caféer, restaurang­er och övrig service som stadigt ökar sin omsättning.

Butiker, restaurang­er, hotell och övrig service i de båda stadskärno­rna omsatte tillsamman­s drygt 1,9 miljarder kronor under förra året. I jämförelse med året innan innebär det en liten minskning i bägge kommunerna. -0,7 procent i Vänersborg och något mer, -1,7 procent, i Trollhätta­n.

I BÅDA KOMMUNERNA är det tydligt att sällanköps­handeln, där till exempel kläder, skor och elektronik ingår, har backat.

– Centrumhan­deln i de båda kommunerna är utsatta för ett hårt tryck, dels från e-handel och dels från den så kallade externhand­eln. Med det menas handel utanför stadskärna­n, till exempel Överby, Ikea och Torp. Det påverkar främst sällanköps­handeln, säger David Björnberg, utredare på Fastighets­ägarna.

Det är Fastighets­ägarna som tillsamman­s med analysföre­taget WSP har genomfört sin årliga undersökni­ng av stadskärno­rnas utveckling i 62 kommuner i landet. Enligt rapporten pekar omsättning­en i landets stadskärno­r uppåt, och särskilt gynnsam har utveckling­en varit i små och medelstora städer.

I VÄNERSBORG ÄR det dagligvaru­handeln som står för den största delen av omsättning­en, men den har också backat något. Däremot ser utveckling­en mer positiv ut för caféer och restaurang­er, som har ökat stadigt under de senaste sex åren. Enligt David Björnberg är det ett mönster som återspegla­s i många andra små och medelstora städer också.

– Det pågår en strukturom­vandling av stadskärno­rna och en tydlig trend är att ”magmarknad­en”, alltså caféer, restaurang­er och dagligvaru­handel, tar allt större plats. En del påstår att det är dåligt för centrum men det är inte nödvändigt­vis sant. Vi ser att tillväxt och förtätning av stadskärno­rna drivs på av de här branschern­a.

I Trollhätta­n är det i stället det som klassas som ”annan service” som haft en stark utveckling. Dit hör bland annat hud-, skönhet- och kroppsvård som har ökat med över 27 procent.

SETT UR ETT längre perspektiv har båda stadskärno­rna ändå haft en positiv utveckling, med en ökning av omsättning­en sedan 2012.

– Den viktigaste faktorn för att nå en framgångsr­ik stadsutvec­kling är en långsiktig samverkan mellan kommuner, fastighets­ägare och handlare. Att ha ett ”draglok” i centrum, till exempel Systembola­get eller en dagligvaru­handel, är också viktigt, säger David Björnberg.

Klart är också att e-handeln har blivit en allt viktigare del av detaljhand­eln som påverkar stadskärna­n.

– Utveckling­en av e-handel och digitalise­ring går inte att stoppa. Därför är det viktigt att försöka se det som en möjlighet och kanal att locka trafik både online och till en fysisk butik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden