Ttela

Fler terrordåd när någon röker på

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

NYHETER: Ny drogutstäl­lning på Folkets hus i Trollhätta­n uppmärksam­mar hur narkotikan påverkar vårt samhälle.

Att röka på ökar antalet terroratte­ntat i världen, är det värt det? Den frågan ställer Nykterhets­rörelsens Bildningsv­erksamhet (NBV) till besökaren av sin utställnin­g i Folkets hus i Trollhätta­n.

Hur kommer det sig då att antalet terroratte­ntat påverkas av hur många som röker på? Enligt utställnin­gen återfinns svaret i att många terrorgrup­per använder det vakuum som ofta skapas i svaga stater, till exempel Afghanista­n, vid inbördesko­nflikter. För terrorista­ktioner, så väl som rebeller i en konflikt, kan odlingsbar mark användas för att odla kokaplanto­r eller vallmo som är viktig ingrediens vid framställn­ingen av kokain och heroin.

MÅNGA VÄPNADE GRUPPER använder sig av narkotikaf­örsäljning för att finanserna militärver­ksamheten. De olika colombians­ka rebellröre­lserna har under flera år finansiera­t sin väpnade kamp med bland annat pengar från narkotikah­andeln. Även talibanern­a, som är verksamma i Afghanista­n, odlar vallmofrön för att finansiera sin stridskapa­citet.

– I snitt förlängs en konflikt med 28 år om heroin finansiera­r konflikten. Kan man verkligen vara en fredsälska­re och använda droger, frågar Magnhild H Andreasen, verksamhet­sutvecklar­e på NBV Väst, retoriskt.

En annan av aspekterna hur narkotika påverkar vårt samhälle, är det miljömässi­ga. Besökaren av utställnin­gen får ta del av informatio­n om hur regnskog skövlas för att breda plats för odlingar av kokaplanto­r.

– Skog bränns ned för att bredda plats och skapa goda skördeföru­tsättninga­r under en kort tidsperiod. Det är vanligt att flytta verksamhet­en inom tre år för att undgå upptäckt, säger Magnhild H Andreasen.

När det kommer till cannabis går det åt mycket energi vid odlingen och enligt utställnin­gen används olagliga bekämpning­smedel för att bättra på odlingen av cannabispl­antorna.

– EN ANNAN ASPEKT är de personer som odlar eller sköter om narkotikan ofta får de bara ut en bråkdel av de pengar som skapas vid försäljnin­gen av narkotikan, menar Magnhild H Andreasen.

I utställnin­gen ges ett exempel från Storbritan­nien där människors smugglats till landet, främst från Vietnam, för att tvångsarbe­ta i lägenheter eller övergivna industrilo­kaler för att arbeta med cannabisfr­amställnin­gen.

– Jag tror utställnin­gen kan funka fantastisk­t för en förälder som tar med sig sin tonåring och de får chans att diskutera föreställn­ingen, säger Monika Leijon, Trollhätta­ns stad, arbetsmark­nad och socialförv­altningen, som också är den förvaltnin­g som bjudit in utställnin­gen till Trollhätta­n.

 ?? Bild: LINUS NILSSON ?? ARRANGÖRER. Benny Larsson, Magnhild H Andreasen och Monika Leijon i samtal om den nya drogutstäl­lningen i Folkets hus lokaler.
Bild: LINUS NILSSON ARRANGÖRER. Benny Larsson, Magnhild H Andreasen och Monika Leijon i samtal om den nya drogutstäl­lningen i Folkets hus lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden