Ttela

Frida Ankerson har alltid älskat hundar. Med en egen kennel har hon köpare från många olika länder till hundarna hon föder upp.

- 20-21

ÖRESJÖ: Hon har uppfödning av cockerspan­iel, fyra islandshäs­tar, åker flitigt på utställnin­gar och arbetar med att fotografer­a åt mäklare. – Visst kan det bli svårt att få tiden att räcka till, men man lyckas alltid hitta tid till sina stora intressen, säger Frida Ankerson som lever sitt drömliv på gården i Öresjö.

När TTELA anländer till den idylliska gården där Frida bor tillsamman­s med sin sambo och deras två döttrar, möts vi av en idyll. Och så alla djuren såklart.

ÅTTA SPRUDLANDE GLADA och högljudda hundar springer runt i en inhägnad del utanför huset, Frida kommer ut och ber oss stiga på.

– Vi har en rottweiler med, här kommer han ju! Hoppas ni inte är rädda för hundar? säger Frida och stänger in sin fyrbente vän lite vid sidan om köket.

Från fönstret har man en fantastisk utsikt över den närliggand­e sjön. Utanför går familjens fyra islandshäs­tar och gottar sig i solen, på framsidan av huset hör man hur ”cockrarna” leker och skäller och på ett annat håller rottweiler Norton sitt lilla liv.

– Han vill nog ut och leka med de andra. Alla hundarna går väldigt bra ihop. Norton har dock en tendens att liva upp de andra lite väl mycket ibland, så det är inte alltid han får vara med och leka, förklarar Frida.

Hennes intresse för hundar har alltid funnits där. Hon köpte sin första cockerspan­iel när hon var 14 år och när hon flyttade hemifrån blev det ytterligar­e en. Det var en dröm för henne att få en valpkull och så blev det.

– Jag och min sambo ville inte ha en valpkull inne i stan där vi bodde så det blev att vi flyttade hit ut på landet. Vi hittade vårt drömhus i Öresjö, inte långt ifrån där jag spenderade somrar som barn hos mormor och morfar.

SEDAN DESS HAR Frida uppfödning av cockerspan­iel och det har blivit några kullar genom åren.

– Det ligger mycket jobb bakom framgångsr­ikt avel, speciellt när man bara har två kullar per år. Man

vill ju dessutom ha friska och sunda hundar och föra rasen framåt. Det är dessutom många hälsoteste­r innan man kan avla på en hund.

FRIDA BERÄTTAR ATT hon har köpare från flera delar av världen, som exempelvis USA, Frankrike, Portugal, Norge, Danmark, Tyskland, England och Israel och att hon även köpt in avelshanar från Portugal och Tyskland.

– Jag har ju blivit lite känd inom cocker-folket för att jag har så fina hundar och det ryktet har spridit sig både inom och utanför Sverige. Det finns folk som väntar flera år på en valp från mig.

Frida åker ständigt på utställnin­gar med sina hundar och har tagit hem en rad fina priser som mängden medaljer hemma på väggarna vittnar om. Hon berättar att hon fött upp cirka 30 champions här i Sverige och runt om i världen.

2013 HADE HON bland annat årets junior, årets utställnin­gscockersp­aniel och årets veteran, och 2014 och 2015 årets cocker.

– Den största meriten är att en tik av min egen uppfödning blev världsvinn­are i år vid World dog show i Amsterdam. Det är det finaste priset som man kan vinna. Året innan blev en av mina vinstrikas­te hanar veteranvär­ldsvinnare. Det är klart att det känns jättebra att ha två världsvinn­are i flocken!

Frida berättar att hon tagit det lite lugnare med att åka på utställnin­gar i år, att tidigare blev det nästan varje helg.

– Jag brukar ta med mig tre till fyra hundar åt gången. Det är mycket mer jobb än vad man tror med att bada och trimma dem.

HON BETONAR ATT det här med att ha kennel är en ren en hobby – som dock tar mycket tid.

– Det här är inget som jag tjänar några pengar på, men det kostar däremot väldigt mycket. Det är jättedyrt att åka på utställnin­gar med resekostna­der, hotellkost­nader och startavgif­ter för hundarna, säger Frida vars arbete är att fotografer­a åt olika mäklare i Trollhätta­n, Vänersborg och Lilla Edet.

Och när hon inte gör det, eller grejar med alla hundarna, kräver ju även de fyra islandshäs­tarna på gården sin tid.

– Hela familjen utom gubben rider mycket här ute. Barnen tävlar dessutom med två av hästarna så det blir ju till att åka iväg på lite sådana småtävling­ar med.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ÅTTA FYRBETA VÄNNER. För Frida Ankerson är det full fart på gården i Öresjö där hon sedan flera år tillbaka driver en kennel med uppfödning av cockelspan­iel som hon mycket framgångsr­ikt ställer ut. Här finns även hästar, katter och kaniner.
Bild: STEFAN BENNHAGE ÅTTA FYRBETA VÄNNER. För Frida Ankerson är det full fart på gården i Öresjö där hon sedan flera år tillbaka driver en kennel med uppfödning av cockelspan­iel som hon mycket framgångsr­ikt ställer ut. Här finns även hästar, katter och kaniner.
 ??  ?? DRÖM. Frida har alltid haft ett stort intresse för hundar och hästar och har förverklig­at en dröm med sin uppfödning av cockerspan­iel på den idylliska gården.
DRÖM. Frida har alltid haft ett stort intresse för hundar och hästar och har förverklig­at en dröm med sin uppfödning av cockerspan­iel på den idylliska gården.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ??
 ??  ?? PRISER. Frida åker ständigt på utställnin­gar med sina hundar och har tagit hem en rad fina priser genom årens lopp. Mängder av medaljer hänger på väggarna i hemmet i Öresjö.
PRISER. Frida åker ständigt på utställnin­gar med sina hundar och har tagit hem en rad fina priser genom årens lopp. Mängder av medaljer hänger på väggarna i hemmet i Öresjö.
 ??  ?? VÄNNER. De åtta fyrbenta vännerna kommer alla bra överens intygar Frida.
VÄNNER. De åtta fyrbenta vännerna kommer alla bra överens intygar Frida.
 ??  ?? RIDNING. ”Hela familjen rider förutom gubben”, säger Frida Ankerson.
RIDNING. ”Hela familjen rider förutom gubben”, säger Frida Ankerson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden