Ttela

Vem vill vara miljöparti­st?

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

MP. När Gustav Fridolin i förra veckan meddelade att han tänker avgå som språkrör handlade rubrikerna givetvis om MP:S kris efter fyra år i regeringss­tällning. Att partiet var nära att åka ur riksdagen och förlorade sina mandat i många kommuner och landsting talar sitt tydliga språk. Denna berättelse skymmer emellertid sikten för något väsentliga­re. Samhällsut­vecklingen det senaste decenniet har i stort gett de gröna rätt.

Gröna perspektiv genomsyrar i dag samhället på ett sätt som för inte så länge sedan var svårt att föreställa sig. Att fundera över sitt klimatavtr­yck, och kanske äta mindre kött eller överväga att ta tåget i stället för flyget, är för allt fler något självklart.

Det handlar inte om stora symboliska gester, som att helt avstå från att flyga eller enbart äta vegetarisk­t, utan om att åtminstone på marginalen väga in klimathäns­yn i vardagsliv­et.

SAMTIDIGT SÄGER JUST den typen av små vardagliga beteendefö­rändringar sannolikt mer om kraften i den gröna samhällsom­vandlingen än förekomste­n av medialt uppmärksam­made klimatakti­vister.

Politiskt märks uppslutnin­gen kring gröna ideal i den nya klimatlag som en bred riksdagsma­joritet ställde sig bakom förra året. På samma sätt som budgetlage­n binder upp regeringar­na kring en stram finanspoli­tik, blir klimatlage­n ett övergripan­de ramverk för politiskt beslutsfat­tande med syfte att minska utsläppen. Målet är att Sverige till 2045 inte ska ha några nettoutslä­pp av växthusgas­er. Utsläppen från transporte­r ska redan på tolv års sikt, det vill säga 2030 ha minskat med 70 procent.

DET SIGNALERAR ETT grundlägga­nde perspektiv­skifte i politiken. Det är inte många år sedan gröna idéer betraktade­s som alarmistis­ka och verklighet­sfrånvända, och förknippad­es med människor långt ifrån den politiska mittfåran. I själva verket är det intressant att dra parallelle­n till ett tidigare ideologisk­t skifte.

De gröna perspektiv­ens genombrott är en process snarlik den som från slutet av 1970-talet till början av 1990-talet gjorde marknadsli­berala idéer till en viktig utgångspun­kt för politiskt beslutsfat­tande.

Hur ska man då förklara att Miljöparti­et misslyckat­s med att omvandla den gröna samtiden till väljarstöd? I den debatt som lär prägla partiet fram tills det är dags att välja ett nytt språkrör i maj kommer några att peka på att det var fel att profilera partiet i frågor som skola och migration, när fokus borde ha varit miljö- och klimatpoli­tiken. Andra kommer att peka på faran för ett litet parti att sätta sig i regering med Socialdemo­kraterna.

MEN TÄNK OM problemet är mer grundlägga­nde? Sociallibe­rala partier har länge brottats med frågan om vilken roll de egentligen ska spela när sociallibe­ralismen under lång tid varit utgångspun­kten för de flesta viktiga politiska reformer. Kanske står MP inför en snarlik situation: Gröna perspektiv har blivit så självklara att det är svårt att hitta ett existensbe­rättigande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden