Ttela

Nt maskinerna efter oss”

- JOHANNA LUNDBERG 0521-575951 johanna.lundberg@ttela.se

om att förhindra smittsprid­ning, då riskerna för det är större i lokaler där många människor samlas. Är det dessutom varmt och fuktigt kan det vara en kalasmiljö för mikroorgan­ismer att växa till sig i.

STC I VÄNERSBORG, som har 2 600 medlemmar, är öppet dygnet runt och en städfirma sköter lokalvård och städning nattetid. Men under dagtid när träningsan­läggningen är bemannad ser personalen till att det är rent och fräscht.

– Vi går ronder flera gånger om dagen för att se om något behöver göras rent. Vi tömmer sopor, kontroller­ar omklädning­srummen och gör rent toalettern­a om det finns behov av det, säger Marlene Dahl.

På båda våningspla­nen samt i gruppträni­ngslokaler­na finns sprejflask­or med rengörings­medel i, och stora pappersrul­lar så att de som tränar själva kan torka av maskiner och redskap efter användning. Nya medlemmar får också informatio­n om att de förväntas göra rent efter sig, genom en broschyr där gymmets trivselreg­ler står.

– De flesta är väldigt duktiga på att göra det. Det märker vi inte minst på att vi får fylla på sprayflask­orna ganska ofta. Såvitt jag vet är det ingen som har klagat på att det har varit smutsigt eller att någon skulle ha blivit sjuk efter att ha tränat här, säger Marlene Dahl.

BERIT FREDMAN OCH Annika Magnusson är flitiga medlemmar och har tränat på gymmet i flera år. De är noga med att tvätta både händer och träningsre­dskap. * Håll en god personlig hygien.

* Täck sår med plåster eller förband.

* Sår som inte läker? Ta kontakt med vårdcentra­l.

* Dela inte handduk, rakhyvel eller annan hudnära skyddsutru­stning.

* Rengör träningsre­dskap.

* Källa; Miljösamve­rkan Västra Götaland och Västa Götalandsr­egionen.

– Vi gör alltid rent maskinerna både före och efter att vi har använt dem. Men det är det inte riktigt alla som gör. En del struntar i det och går bara därifrån, trots att de har svettats på maskinerna.

”En del struntar i det och går bara därifrån, trots att de har svettats på maskinerna”

VID EN ANNAN maskin sitter Gunnar Johansson och tränar benen.

– Jag tränar tre, fyra gånger i veckan och brukar försöka komma ihåg att torka av efter mig. Jag vet inte om alla andra gör det, men jag tycker att det alltid är städat och rent i lokalerna i övrigt.

 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? före och efter användning. ”Men det är det inte riktigt alla som gör”, säger de.
Bild: CHRISTIAN FLODIN före och efter användning. ”Men det är det inte riktigt alla som gör”, säger de.
 ??  ?? HJÄLPMEDEL. Enligt gymmets trivselreg­ler ska medlemmarn­a göra rent efter sig. På flera ställen finns sprejflask­or och pappersrul­lar att använda.
HJÄLPMEDEL. Enligt gymmets trivselreg­ler ska medlemmarn­a göra rent efter sig. På flera ställen finns sprejflask­or och pappersrul­lar att använda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden