Ttela

Samtal om sotning väcker förvirring

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Efter flera samtal från undrande Mellerudsb­or vill nu kommunen förtydliga vad som gäller. Firman som ringer ska enligt kommunen påstå att det är ett krav att rengöra ventilen, men det är inget krav.

Flera samtal har kommit in till Melleruds kommun. De som ringer har undrat om rengöringe­n av imkanaler och vad det är som egentligen gäller. Det är ventilatio­nskanalen som går från köksfläkte­n där du bor.

– De som har ringt har berättat att ett företag ringt och erbjudit sina tjänster. De har fått fram det som att det skulle vara ett krav att rengöra kanalen, berättar Filip Björndahl som är bygglovsin­genjör på Melleruds kommun.

EN AV DEM som blivit uppringd bor på Blåsut i Vänersborg.

– Jag blev misstänksa­m när de ville att jag skulle bestämma mig direkt. De hade en sotare i området och jag fick inte tänka över det hela och ringa tillbaka, säger mannen som inte vill säga sitt namn.

Han försökte ringa numret på displayen, men det gick inte och han vet inte om den som ringde sa namnet på företaget.

– Jag antar att de kommer och gör ett jobb som man egentligen kan göra själv. De vill väl ha mina pengar.

ENLIGT FILIP BJÖRNDAHL kan det stämma att företaget kommer och gör jobbet och det i sig är inget fel. Han vet inte heller vilket företag det handlar om men han vill understryk­a är att det inte är något krav att en sotare utför arbetet.

På Melleruds kommuns hemsida har han nu gått ut med informatio­n om samtalen och där står bland annat.

”Problemet är att de gör sken av att det är obligatori­skt att rensa imkanalern­a”

– Det som gäller är att det ligger på fastighets­ägaren att det ska vara i gott skick. Man kan anlita en firma att rengöra, men sedan 2004 togs det kravet bort, säger Filip Björndahl. Så om företaget ringer, vad tycker du man ska göra då?

– Man ska ta en tankeställ­are om man vill göra i ordning imkanalen, men man ska veta att man kan göra det själv, säger Filip Björndahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden