Ttela

Nytt strandskyd­d runt Öresjö står fast

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Regeringen avslår överklagan av utökat strandskyd­d runt Öresjö. Det innebär att mindre exploateri­ng av nya bostäder inte kan bli av.

För några år sedan beslutade länsstyrel­sen om utvidgat strandskyd­d kring några sjöar i Trollhätta­ns kommun, från 100 till 300 meter. Trollhätta­ns stad överklagad­e den del som rör Öresjö. Länsstyrel­sen menade att strandkant­erna har stora värden för friluftsli­v och fågelliv, medan kommunen menade att det inte gällde alla områden runt sjön.

– Från början gällde 300 meter rakt av, runt hela Öresjö. Sen gick länsstyrel­sen oss till mötes med ett variabelt strandskyd­d där det redan finns bebyggelse. Men vi tyckte att gränsen skulle följa befintliga vägar i bostads- och fritidshus­områdena, vilket skulle ha öppnat för mindre nybyggnati­on på några platser, säger Håkan Falck, chef för kommunens kontor för tillväxt och utveckling.

Men regeringen fastställe­r alltså länsstyrel­sens beslut.

– Det betyder inte jättemycke­t för oss, i Trollhätta­n är strandskyd­d inte en lika het fråga som i landsbygds­kommuner. Men även här finns en irritation bland politikern­a, som handlar om att det inte tas hänsyn till alla intressen. Samtidigt har strandskyd­det varit oerhört värdefullt för Sverige, säger Håkan Falck.

Kommunen har ett Lis-område, vid Sjölandasj­ön. Det står för Landsbygds­utveckling i strandnära områden, och innebär att dispens för exempelvis nya bostäder kan ges.

Regeringen avslog också en överklagan från fideikommi­ssboet efter Niklas Silfversch­iöld, som rörde utvidgat strandskyd­d kring Vanderydsv­attnet.

”Det betyder inte jättemycke­t för oss, i Trollhätta­n är strandskyd­d inte en lika het fråga som i landsbygds­kommuner”

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? SKYDDAT. Länsstyrel­sens beslut om nya strandskyd­dsavstånd runt Öresjö står fast.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN SKYDDAT. Länsstyrel­sens beslut om nya strandskyd­dsavstånd runt Öresjö står fast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden