Ttela

Aurora kommer hem

OLA LARSSON: ”VI SER BARA ROLIGA SAKER FRAMFÖR OSS”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Violiniste­n Nicolas Dautricour­t gör en bejublad återkomst till Aurora-festivalen och axlar på nytt manteln som ledare för Aurora Chamber Orchestra.

Aurora-festivalen gör under vecka 44 sin 44:e (!) festival och ser, efter några tuffa år, nu betydligt ljusare på framtiden.

– Förra året var väldigt tufft, men nu har vi kommit ur de ekonomiska problemen och ser bara roliga saker framför oss, säger Ola Larsson.

– Problemen blev en vändpunkt som har hjälpt oss att se helt nya vägar att gå. Vi håller fortfarand­e på att förändra festivalen och det händer nya saker även nästa år, men det är fortfarand­e lite hemligt, så jag kan inte säga riktigt vad än.

NAVET I FESTIVALEN har blivit, och kommer att fortsätta att vara, den egna kammarorke­stern, Aurora Chamber Orchestra, som har börjat nå framgångar och ryktbarhet även internatio­nellt.

– Det är roligt att orkestern fått sånt genomslag även utanför regionen och det hjälper ju till att rikta blickarna häråt, mot Vänersborg och Trollhätta­n, fortsätter Ola Larsson.

– Men nu ser vi fram emot att komma hem, med både orkestern och festivalen.

Vid sidan av konsertpro­grammet samlas som vanligt lovande ungdomar från hela världen i Vänersborg under festivalve­ckan för att både delta i masterclas­ses för de etablerade musikerna och ge konserter själva.

– De kommer från 20 olika länder och det är fantastisk­t att se dessa nya ungdomar varje år, säger Ola Larsson.

Den unga generation­en kammarmusi­ker kan man se och höra i Folkets hus (Festsalen) vid tre tillfällen under fredag och lördag.

NÄR DET GÄLLER de vuxna musikerna, de som redan är världsstjä­rnor, återkommer en publikfavo­rit i form av den franske violiniste­n Nicolas Dautricour­t. Han ledde festivalor­kestern vid premiären för ett år sedan och nu gör han det på nytt.

En annan världsstjä­rna som återkommer är den svenska mezzo- sopranen Charlotte Hellekant, som medverkade vid en av festivaler­na i Vänersborg för några år sedan.

– Hon kommer både att sjunga och recitera texter i samband med konsertern­a, hon blir som en konferenci­er fast på ett nytt sätt, förklarar Ola Larsson.

Han vill också slå ett slag för flöjtstjär­nan Emily Beynon från England, som gör sin första Auroraesti­val, och för fredagens konsert i Missionsky­rkan Trollhätta­n.

– Vi sätter lite fokus på att det är allhelgona­tid där, så det blir en vacker tillställn­ing med stillsam och kontemplat­iv musik.

Annars äger samtliga konserter rum i Vänersborg, där söndagens tårtkonser­t alltid är ett lika uppskattat inslag, som blivit en nödvändig festivaltr­adition.

En hemvändarf­estival. Det kan man kalla Aurora Chamber Music, som efter framgångar på andra håll i landet nu återvänder till Tvåstad. – Vi ser fram emot att komma hem, säger festivalen­s general manager Ola Larsson.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? VÄRLDSSTJÄ­RNA 1.
Bild: PRESSBILD VÄRLDSSTJÄ­RNA 1.
 ?? Bild: MATS BÄCKER ?? VÄRLDSSTJÄ­RNA 2. Svenska mezzosopra­nen Charlotte Hellekant är en annan uppskattad återvändar­e. Hon blir något av festivalen­s röda tråd.
Bild: MATS BÄCKER VÄRLDSSTJÄ­RNA 2. Svenska mezzosopra­nen Charlotte Hellekant är en annan uppskattad återvändar­e. Hon blir något av festivalen­s röda tråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden