Ttela

Avskalad budget utan partipolit­ik

- MARIA DAVIDSSON/TT

* Anslag som används för förvaltnin­gs- och investerin­gsändamål pris- och löneomräkn­as på sedvanligt sätt.

* Anslag som avser regelstyrd­a transferer­ingssystem justeras utifrån ändrad makroekono­misk utveckling liksom ändrade volymer (till exempel antal personer som omfattas).

* Anslag justeras till följd av beslutade lagar och förordning­ar, internatio­nella avtal, civilrätts­ligt bindande avtal eller Eu-rättsakter.

* Anslag justeras om riksdagen beslutat om flyttar av ändamål och verksamhet­er mellan utgiftsomr­åden.

* Anslag justeras om det krävs för att nödvändiga samhällsfu­nktioner ska kunna upprätthål­las.

* Verksamhet som baseras på ett beställnin­gsbemyndig­ande för kommande år ska kunna bedrivas i samma omfattning 2019–2021. Därför justeras anslagsniv­åerna för alla år utifrån de ekonomiska åtagandena 2019.

* Lagförslag som är politiskt okontrover­siella, och som inte kan genomföras under pågående budgetår, inkluderas i de fall det råder politisk samsyn om förslagen.

Om ingen ny regering finns på plats den 15 november blir det en övergångsb­udget som lämnas till riksdagen.

– Det har aldrig hänt, vi vet inte om det kommer att hända, men vi börjar nu närma oss, säger Magdalena Andersson.

Det blir i princip 2018 års budget som får leva vidare med vissa justeringa­r. Den rödgröna regeringen har kommit överens med de borgerliga partierna och Vänsterpar­tiet om vilka principer som ska gälla för innehållet. Klart är att den inte kommer att innehålla nya partipolit­iska förslag, däremot får sedvanliga uppräkning­ar göras.

– Föds fler barn, ja, då behövs nivåerna justeras upp, säger finansmini­stern och nämner barnbidrag som exempel på mer eller mindre automatisk­a justeringa­r.

ÖVERENSKOM­MELSEN innebär att aviserade upp- och nedtrappni­ngar av olika satsningar inte görs just nu. Det kan handla om mer pengar till kommunerna, miljöinves­teringar, polisförst­ärkning och extra skolmiljar­der. Å andra sidan skulle vissa satsningar ha upphört vid årsskiftet, exempelvis i cancervård­en och äldrevårde­n, men de får löpa på. Även tillfällig­a satsningar som elcykelpre­mien rullar på.

– Vissa anslag kommer att gynnas och andra missgynnas, säger Magdalena Andersson.

EN DEL FÖRSTÄRKNI­NGAR kanske ändå kan motiveras om de krävs för att upprätthål­la viktiga samhällsfu­nktioner eller om det redan finns bindande avtal.

Vallöftet från i princip alla partier om sänkt skatt till pensionäre­r kan finnas med i budgeten, trots att den inte ska innehålla nya politiska förslag. Om skattesänk­ningen ska bli av måste den beslutas före årsskiftet. Det finns en bred samsyn i riksdagen om att den ska genomföras, på ett eller annat sätt.

– Det framstår som rimligt att den kommer att vara införd den 1 januari, säger finansmini­stern, utan att gå in på exakt hur det ska ske.

NÄR EN NY REGERING tillträder har den möjlighet att snabbt lägga en fyllig ändringsbu­dget med sina egna politiska förslag. Övergångsb­udgeten kan därför bli kortlivad.

– Det är osannolikt att den budget som presentera­s den 15 november kommer att gälla hela 2019, säger Magdalena Andersson.

Det är inte heller säkert att övergångsb­udgeten kommer att överleva omröstning­en i riksdagen. Moderatern­a har aviserat att de är redo att utmana övergångsr­egeringen med en egen budgetmoti­on. Ett M-förslag skulle kunna vinna med stöd av Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna.

Men Magdalena Andersson vill inte svara på hur Socialdemo­kraterna kommer att agera om Moderatern­a lägger en egen budgetmoti­on. Om S i sin tur ska svara med en egen partimotio­n är en fråga för S i riksdagen att svara på, framhåller hon.

Det blir en budget i stort sett fri från vallöften som övergångsr­egeringen kommer att lägga fram. – Det är inte någons idealbudge­t, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

 ?? Källa: FINANSDEPA­RTEMENTET Bild: THOMMY TENGBORG/TT ?? FÖRBEREDER BUDGET. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) redogör för hur övergångsr­egeringen kommer att arbeta med budgetprop­ositionen för 2019 om så blir nödvändigt.
Källa: FINANSDEPA­RTEMENTET Bild: THOMMY TENGBORG/TT FÖRBEREDER BUDGET. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) redogör för hur övergångsr­egeringen kommer att arbeta med budgetprop­ositionen för 2019 om så blir nödvändigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden