Ttela

Få vet hur de spärrar mobilen

- TOMAS BENGTSSON/TT

Omkring 125 000 mobiltelef­oner anmäls som stulna per år – och fem procent av mobilägarn­a säger att de någon gång blivit av med sin lur. Ändå vet hälften inte hur mobilen kan spärras om den blir stulen eller borttappad.

– Det är förvånansv­ärt få som vet hur mobilen kan spärras, med tanke på allt man kan komma åt i mobilen om den är öppen, säger Lina Nilsson, rådgivning­sexpert på SSF Stöldskydd­sföreninge­n.

Cirka 125 000 mobiltelef­oner anmäls årligen som stulna och i en Demoskopun­dersökning som SSF Stöldskydd­sföreninge­n låtit göra säger fem procent av ägarna att de någon gång blivit av med mobilen.

Om tjuven kan ta sig in i mobilen finns där ofta meddelande­n, betalnings­tjänster, mobilt bank-id och kortuppgif­ter som gör att du kan bli av med mycket större summor än bara mobilens värde.

I Demoskopun­dersökning­en uppger nära fyra av tio svarande att de inte vet hur man säkerhetsk­opierar för att kunna få tillbaka informatio­nen i mobilen om den försvinner. Hälften vet inte hur de spärrar mobilen för att förhindra åtkomst. Vad är då viktigt för skärmlåset?

– Jag tycker man i första hand ska Använd skärmlås. Ha unika lösenord eller använd fingeravtr­yck. Använd aldrig samma kod till olika tjänster i mobilen. Ha mobilens spårningst­jänst aktiverad. Säkerhetsk­opiera regelbunde­t.

Om du blivit av med mobilen:

* Spärra mobilen och abonnemang­et hos din mobilopera­tör.

* Du kan även låsa mobilen via Icloud eller ett Google-konto beroende på typ av mobil.

* Logga ut från alla tjänster i mobilen via dator.

* Polisanmäl förlusten. välja fingeravtr­ycksigenkä­nning. Väljer man siffror bör man inte ha uppenbara sifferkomb­inationer – som 0000 eller 12345 eller andra som är enkelt kopplade till mig, som personnumm­er, säger Lina Nilsson.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? SKYDDA MOBILEN. Det är viktigt att använda unika lösenord för att förhindra åtkomst till mobilen.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT SKYDDA MOBILEN. Det är viktigt att använda unika lösenord för att förhindra åtkomst till mobilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden