Ttela

Sydstatsmo­nument rivs – men inte i

-

Vajande flaggor och högresta stensoldat­er. De sydstatsmo­nument som fortfarand­e finns kvar på många platser i den amerikansk­a södern väcker starka känslor. På många platser tas de bort men i Alabama skyddas historiska statyer.

Vissa anser att de är en symbol för rasism och segregatio­n, eftersom sydstatern­a bland annat stred för att behålla slaveriet under USA:S inbördeskr­ig på 1860-talet. Andra, bland dem president Donald Trump, har försvarat monumenten som en del av landets historiska arv.

”Sorgligt att se vårt stora lands historia och kultur slitas söder genom bortförand­et av våra vackra guvernör statyer och monument”, skrev Trump på Twitter i fjol.

Inlägget gjordes bara dagar efter fjolårets våldsamma högerextre­ma manifestat­ion i Charlottes­ville i Virginia, som ursprungli­gen var en demonstrat­ion mot att en staty av sydstatsge­neralen Robert E Lee skulle tas bort.

Debatten om monumenten har pågått i årtionden och omfattar även huruvida delstatspa­rlament ska hissa sydstatsfl­aggan och om gator som fått namn efter framträdan­de generaler i sydstatsar­mén ska döpas om. Men den tog ny fart efter kyrkomassa­kern i Charleston i South Carolina 2015, då nio svarta dödades i ett rasistiskt dåd. Efter dödsskjutn­ingen publicerad­es bilder där gärningsma­nnen Dylan Roof poserade med en sydstatsfl­agga.

Anhängare av rasistiska Ku Klux Klan har också setts marschera med sydstatsfl­aggan.

Kort efter massakern i Charleston ledde South Carolinas dåvarande guvernör Nikki Haley ett tvärpoliti­skt initiativ för att ta ner sydstatsfl­aggan från delstatsko­ngressen. På flera andra orter har sydstatsmo­nument också monterats ner eller flyttats. Sedan 2015 har över 110 sydstatssy­mboler tagits bort,

”Vi kan och bör inte försöka ändra eller sudda ut eller slita ner vår historia.”

KAY IVEY,

 ?? GOMUS/TT/AP MARK Bild: ?? Vandaliser­ad staty av sydstatsge­neralen Robert E Lee i Virgina.
GOMUS/TT/AP MARK Bild: Vandaliser­ad staty av sydstatsge­neralen Robert E Lee i Virgina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden