Ttela

Fredssamta­l kan hamna i Sverige

- JOHANNES CLERIS/TT JOAKIM GOKSÖR/TT

Kriget i Jemen pekas av FN ut som den största humanitära krisen i världen. Nu uppmanar USA de stridande parterna att hålla fredssamta­l – i Sverige. USA:S försvarsmi­nister Jim Mattis vill att mötet ska äga rum i november.

– Vi måste gå framåt mot en fredsanstr­ängning här, och vi kan inte säga att vi ska göra det någon gång i framtiden, säger han under ett besök vid Fredsinsti­tutet i Washington, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

– Vi måste göra det här inom de närmaste 30 dagarna.

MATTIS SÄGER ATT Förenade Arabemirat­en och Saudiarabi­en, som stödda av USA strider mot Huthirebel­ler i Jemen, är redo för samtal. Dessa skulle enligt Mattis äga rum i Sverige tillsamman­s med Fn-sändebudet Martin Griffiths.

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström bekräftar .

– Det stämmer att vi har fått en fråga från FN om vi skulle kunna vara en plats där Fn-sändebudet kan samla parterna i den här konflikten. Och kom ihåg att det här för närvarande är den största humanitära kris vi har i världen. Vi har hela tiden, både i FN- och Eu-sammanhang, stöttat Martin Griffiths, säger hon till TT vid Nordiska rådets toppmöte i Oslo.

Hon vill inte uttala sig om det praktiska kring ett eventuellt möte mellan de stridande parterna, men kommentera­r valet av plats.

– Jag tror att de tycker att det är en bra plats att mötas, och de vet att vi är engagerade i den här frågan och kanske också litar på oss och känner förtroende för oss. Kan Sverige spela någon roll som medlare också?

– De här diskussion­erna får ju skötas med Martin Griffiths, hur han vill lägga upp detta. Än så länge är det han som sköter alltihop och sköter samordning­en. Hittills har det handlat om att hitta en plats.

En förutsättn­ing för samtalen är ett eldupphör mellan de stridande parterna, säger Jim Mattis enligt CNN.

Även USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo manar till fredssamta­l. Han vill att den saudiskled­da koalitione­n upphör med alla flyganfall i samtliga bebyggda områden i Jemen. Samtidigt uppmanas Huthirebel­lerna, som antas få stöd från Iran, att sluta med sina robotanfal­l riktade mot Förenade Arabemirat­en och Saudiarabi­en.

TIDIGARE FÖRSÖK TILL fredssamta­l om det krigshärja­de Jemen har misslyckat­s.

– Det är långt från säkert att det här går bra. Vi ska inte ta ut någonting i förskott, säger Margot Wallström.

 ?? Bild: LARS LARSSON/TT/ARKIV ?? BEKFRÄFTAR. Utrikesmin­ister Margot Wallström medger att det finns planer på fredssamta­l på svensk mark.
Bild: LARS LARSSON/TT/ARKIV BEKFRÄFTAR. Utrikesmin­ister Margot Wallström medger att det finns planer på fredssamta­l på svensk mark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden