Ttela

Hur påverkar SSU vår demokrati?

EXTREMISM . Om unga människor hoppar av sina engagemang – vilket inträffade i SSU – för att de blir utsatta för indirekta hot skadar det parlamenta­riska tillväxten.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

”Men vad som sker i partierna och dess ungdomsför­bund, som i praktiken fungerar som en plantskola för framtida politiker, påverkar demokratin som helhet.”

Falangstri­der finns i alla ungdomsför­bund. I socialdemo­kratiska SSU har striden historiskt stått mellan en höger- och vänsterfal­ang. Denna konflikt följer med när medlemmarn­a lämnar ungdomspol­itiken och engagerar sig i moderparti­et.

Att det är så är inget konstigt. Så är det i alla partier. I Moderatern­a finns liberaler och konservati­va, Kristdemok­raterna har frikyrkorö­relsen som står mot en mer europeiskt kristdemok­ratisk falang, och Miljöparti­et har storstadsl­iberaler respektive gröna vågen-entusiaste­r.

Det som under de senaste dagarna framkommit om SSU i Skåne handlar dock om något helt annat. Kvällspost­ens reporter Frederico Moreno har granskat företrädar­e för distriktet, och det som framgår är anmärkning­svärt. En tidigare ordförande har parallellt med sitt engagemang represente­rat en moské som gjort homofoba uttalanden. EN ANNAN, SOM tvingats lämna sina uppdrag, har yttrat sig antisemiti­skt, kvinnofien­tligt och våldsbejak­ande på sociala medier.

En tidigare anställd vittnar för Kvällspost­en om hur en gruppering från SSU i Rosengård använt aggressiva metoder för att nå makt. Den bilden bekräftas också av den tidigare ordförande­n för SSU Skåne, Filip Roslund, som i SR:S Studio Ett menar att en grupp under medlemsmöt­en försökt kringgå de demokratis­ka strukturer­na genom att störa voteringar, uppträda hotfullt och “patriarkal­t”.

MAN KAN SÅ klart fråga sig vad interna konflikter i ett ungdomsför­bund har för relevans för någon annan än de inblandade. Och det är klart att problemet är upp till SSU och S att hantera.

Men vad som sker i partierna och dess ungdomsför­bund, som i praktiken fungerar som en plantskola för framtida politiker, påverkar demokratin som helhet. Den svenska demokratin är beroende av partierna.

En aggressiv gruppering med skeva värderinga­r i ett Ssu-distrikt kommer givetvis inte att störta den svenska demokratin. Att det har kunnat gå så pass långt är dock en varning till Socialdemo­kraterna såväl som till andra partier:

Låt inte idéer om minoritets­representa­tion väga tyngre än än de demokratis­ka spelregler­na.

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ?? SSU. Ordförande­n Philip Botström tillsamman­s med S-ledaren Stefan Löfven
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT SSU. Ordförande­n Philip Botström tillsamman­s med S-ledaren Stefan Löfven

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden