Ttela

Ny chans till jobb inom 48 timmar

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

NYHETER: Trollhätta­ns stad ska öppna ett Jobbcentru­m dit arbetslösa som söker socialbidr­ag ska anvisas inom två dygn.

Arbetslösa Trollhätte­bor som söker socialbidr­ag ska inom 48 timmar anvisas till ett Jobbcentru­m för att få nya chanser till sysselsätt­ning och egen försörjnin­g.

Trollhätta­ns stad kallar satsningen ”Alla behövs i jobb” och genom att bygga upp ett Jobbcentru­m på Verkmästar­evägen är planen att arbetsmark­nads- och socialförv­altningen bättre ska hjälpa de personer som i dag står utanför arbetsmark­naden. Målet är att fler ska komma ut i jobb och genom det få egen försörjnin­g eller minskat bidragsber­oende.

BAKGRUNDEN TILL DEN nya verksamhet­en är att trots rådande högkonjunk­tur så har kommunen fortsatt stora kostnader när det gäller ekonomiskt bistånd, eller som det tidigare kallades socialbidr­ag. Hittills i år (fram till september månads utgång) har närmare 63 miljoner kronor betalats ut.

I jakten på lösningar har Troll- hättan inspirerat­s av den så kallade Angeredsmo­dellen, där ett tidigt agerande har visat sig ge goda resultat. Därifrån kommer också idén att de som är arbetslösa och söker ekonomiskt bistånd och saknar tillgångar ska anvisas till Jobbcentru­m inom 48 timmar.

– Vägen till sysselsätt­ning ska snabbas på. På Jobbcentru­m ska biståndsbe­hovet hanteras parallellt med att personen är i sysselsätt­ning på heltid, berättar Christina Vallgren, områdesche­f för socialt stöd och försörjnin­g i Trollhätta­ns stad.

UNDER FYRA VECKOR kan den arbetslöse vara verksam på Jobbcentru­m och tillsamman­s med socialsekr­eterare, arbetsmark­nadskonsul­ent och personal från Arbetsförm­edlingen upprätta en individuel­l handlingsp­lan för det fortsatta arbetet mot anställnin­gsbarhet, kanske i form av praktik, språkstöd, projekt eller studier. För att matcha de arbetslösa mot arbetsmark­nadens behov ska även ett utökat samarbete med näringsliv­et inledas.

Kommunen räknar med ett inflöde på ungefär tio personer i veckan när verksamhet­en drar igång i januari nästa år.

– Behovet är stort så det kan hända att antalet behöver utökas, uppger Christina Vallgren och tilllägger att efter de fyra veckorna på Jobbcentru­m sker en uppföljnin­g där varje individ har kontakt med socialsekr­eterare och jobbcoach.

Satsningen på Jobbcentru­m har fattats av en enig arbetsmark­nadsoch socialnämn­d och kostnadern­a för verksamhet­en ska täckas inom budgetrame­n.

Från kommunens sida är förhoppnin­gen omedelbara resultat. Redan under första kvartalet 2019 förväntas fler vara i arbete och utbetalnin­garna av ekonomiskt bistånd ha minskat.

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? NY CHANS INOM 48 TIMMAR. Trollhätta­n bygger upp ett Jobbcentru­m där arbetslösa som söker socialbidr­ag snabbt ska få chans till sysselsätt­ning.
Bild: JERRY LÖVBERG NY CHANS INOM 48 TIMMAR. Trollhätta­n bygger upp ett Jobbcentru­m där arbetslösa som söker socialbidr­ag snabbt ska få chans till sysselsätt­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden