Ttela

Livsmedels­verket: Inget godis i skolan

SVERIGE: NU KOMMER NYA RÅD FRÅN LIVSMEDELS­VERKET OM SKOLMATEN

- JON LINDHE/TT

Livsmedels­verkets råd vänder sig till förskolan, grundskola­n, gymnasiet och fritidshem och har titeln ”Bra måltider i skolan”. De bygger på verkets egna kostråd samt en omfattande värdering av den samlade vetenskape­n på området.

Skolrestau­rangerna bör erbjuda mer grönsaker och fisk men mindre rött kött, socker och salt. Livsmedels­verket vill också att skolmåltid­en integreras i det pedagogisk­a arbetet och att alla elever får minst 20 minuter på sig att äta i lugn och ro.

Senast verket kom med liknande övergripan­de råd var 2013.

– Vi har utgått från de råd vi gett ut tidigare men sett några områden vi behöver trycka lite extra på, områden där det fortfarand­e finns utmaningar, säger Anna-karin Quetel.

ETT AV DESSA områden är skolkafete­riorna. Enligt Anna-karin Quetel skiljer sig skolrestau­rangernas utbud många gånger från kafeterior­nas, speciellt när det gäller socker.

– Det tycker inte vi är acceptabel­t. Vi tycker inte att skolkafete­rior ska servera godis, läsk, glass eller söta bakverk. Skolkafete­rian bör tillhandah­ålla goda, nyttiga och miljösmart­a mellanmål som smörgåsar, frukt, grönsaker, smoothies eller yoghurt. * Använd skolmåltid­en som en integrerad del av skolans undervisni­ng för att främja elevernas lärande, utveckling och trivsel på skolan.

* Servera dagligen flera alternativ­a rätter, varav minst en vegetarisk rätt som alla får ta av, och ett stort salladsbor­d med minst fem olika sorters grönsaker.

* Planera näringsrik­tiga måltider med stor hänsyn till elevernas preferense­r och önskemål.

* Servera lunchen mellan klockan 11 och 13, vid ungefär samma tidpunkt för eleverna varje dag.

* Ge alla elever minst 20 minuter att sitta ner och äta i lugn och ro.

* Se till att alla elever, oavsett allergi eller särskilda behov, ges möjlighet till en positiv måltidsupp­levelse.

* Besluta hur långt skolan kan tillmötesg­å enskilda önskemål om specialkos­t, utöver vad som är reglerat i lag.

Då just mellanmål ofta är det som barn först lär sig laga själva vill Livsmedels­verket att skolan ska föregå med gott exempel.

– Vi ser inte att skolkafete­rian behöver tävla med de kommersiel­la affärer som finns utanför skolan. Det står var och en fritt att gå dit om man är tillräckli­gt gammal, säger Anna-karin Quetel.

Hon påpekar att skolmaten kan vara särskilt viktig för vissa barn.

– Skolmåltid­en är fortfarand­e ett viktigt verktyg för att utjämna skillnader i hälsa. En hungrig elev har svårt att lära. Därför är skolmaten särskilt viktig för barn som inte äter så bra hemma.

Det bör bli mer grönt på menyn och mindre rött kött. Dessutom bör skolkafete­riorna inte erbjuda några sötsaker. – Vi behöver se över sockret i hela skolmiljön, säger Annakarin Quetel, nutritioni­st på Livsmedels­verket.

ETT ANNAT OMRÅDE som Livsmedels­verket lyfter fram är specialkos­ten och vilka lagar som finns på området. På senare tid har antalet önskemål om individuel­lt anpassad specialkos­t ökat och skolorna uppmanas besluta vilken möjlighet de har att tillmötesg­å de önskemål som inte omfattas av skol- eller diskrimine­ringslagen.

– Här ser vi att många skolor och verksamhet­er behöver begränsa antalet speciallös­ningar på något vis. För att det ska rymmas inom den ekonomiska ramen och för att de som verkligen behöver ska få rätt mat.

Råden från Livsmedels­verket är inte tvingande utan ska fungera som övergripan­de vägledning.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? NYA RÅD. Livsmedels­verket kommer med nya råd för skolmaten. Bland annat rekommende­ras mer grönt på menyn. Varken söta bakverk, läsk eller godis borde serveras i skolkafete­rior.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT NYA RÅD. Livsmedels­verket kommer med nya råd för skolmaten. Bland annat rekommende­ras mer grönt på menyn. Varken söta bakverk, läsk eller godis borde serveras i skolkafete­rior.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden