Ttela

”Vi hittar fel i bilen innan de uppstår”

NYHETER: JOACHIM ENGLUND HAR KOLL PÅ BILAR ÖVER HELA VÄRLDEN

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

NYHETER: Jaguars elbilar testas av ett taxibolag i München. Bakom testerna står Troll h ätt e företaget O d o solutions som genom den senaste tekniken kan finna fel i bilarna, innan de uppstår.

Odosolutio­n har funnits i tre år. Joachim Englund, ägare av företaget Odosolutio­n, har en lång erfarenhet från branschen, bland annat har han arbetat åt ett tyskt bolag i närmare 20 år. Det nybildade bolaget har i dag fem anställda, två av dem arbetar i Stockholm.

Elbilar och självköran­de bilar skyndar på marknaden att läsa av och analysera alla data som finns i ett fordon.

– En sak med elbilar är att det inte finns någon historisk data. På förbrännin­gsmotorer har man mätt under 50 år, säger Joachim Englund.

Hans företag har utvecklat flera olika te lem a tik lösningar till exempel en don gels o mg ö rattbilarn­a kan vara ständigt uppkopplad­e.

Han nämner en radolika fordonstil­lverkare och ä venen till- verkarea v båtmotorer, kunder som finns främst i Europa och Asien, men vilka de är kan inte avslöjas.

– Projektet med MTZ är speciellt då det är en kund till Jaguar som vill testa om bilarna fungerar för taxitrafik, förklarar Joachim Englund.

Ett 50-tal Jaguars I-pace åker runt i München som taxibilar för bolaget MTZ. I Trollhätta­n kan Joachim Englund, läsa av en mängd data från fordonen. Detta är bara ett av många internatio­nella projekt som Troll h ätt e företaget deltar i.

HAN VISAR PÅ en stor skärm hur en bil står och laddar. Flera andra bilar kör på Münchens gator och det går att mäta allt från batterikap­acitet till om föraren är bältad.

– Framför allt är det biltillver­kare som vill ha dessa fakta från sina förserier som testas innan de går ut till kunderna. Nu kan ingenjörer läsa av all fakta direkt medan bilarna kör för att upptäcka fel innan produktion.

Dagens bilar är försedda med ett stort antal datorer och flera tusen givare. Odosolutio­ns affärsidé är att samla all fakta som finns via molntjänst­er. Detta kräver också en stor säkerhet över hur uppgiftern­a förvaras.

– Vi kan mäta av hur man kör, om beteendet ändras men även var det finns lediga laddstolpa­r och även hämta data ifrån dessa. Hela logistiken för ett taxibolag är att bilarna rullar hela tiden, säger Joachim Englund.

Laddproces­sen är en viktig del för elbilarna. Hur mycket ska de laddas och hur långt kan de köra, vad händer om föraren sätter på AC:N? är en sådan fråga.

DE SJÄLVKÖRAN­DE BILARNA som testas på många platser ger också företaget chans till nya affärsmöjl­igheter.

– En av våra utvecklare kommer från spelsidan och är duktig på att tänka stort. Vi andra är duktiga på bilar.

– Vi jobbar mycket med ML, machine learning, på våra stora datamängde­r för att hjälpa fordonstil­lverkarna hitta fel i bilen innan de uppstår. Detta är framtiden och vi är duktiga på det, säger Joachim Englund.

Efterfråga­n av dessa tjänster är stor hos biltillver­karna.

– Alla självköran­de bilar måste lära sig vad en känguru gör och det är intressant att det är enda djuret som saknar ett mönster. De kan hoppa rakt in i sidan av bilen. Detta visar att det inte går att ha självköran­de bilar på alla platser.

Även om inte Odosolutio­ns fokus ligger mot eftermarkn­ad, så visar Joachim en liten enhet som kopplas in i bilen och som via en app i telefonen kan läsa av enklare fakta och skickas till molnet.

– Den här kostar inte mycket, kanske inget för biltillver­kare men verkstäder kan läsa av bilens status.

DÅ ELBILAR KRÄVER mycket mindre underhåll än traditione­lla bilar med förbrännin­gsmotorer är det ännu viktigare att knyta till sig kunderna. Att ha koll på deras fordon är ett sätt.

– Jämfört med i dag är det ett nytt tänk då verkstaden kopplar in sig på dosan först vid besöket. Nu kan åtgärder och reparation­er förberedas och kunden kan få ett kostnadsfö­rslag innan.

”Vi kan hjälpa fordonstil­lverkarna att hitta fel i bilen innan de uppstår”

JOACHIM ENGLUND ägare Odosolutio­n

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MÄTER. Med tusentals givare och ett stort antal datorer i nya bilar går det mesta att mäta, och informatio­nen kan läsas av i realtid.
Bild: STEFAN BENNHAGE MÄTER. Med tusentals givare och ett stort antal datorer i nya bilar går det mesta att mäta, och informatio­nen kan läsas av i realtid.
 ??  ?? NY TEKNIK. Joachim Englunds företag i Trollhätta­n utvecklar teknik för bilindustr­in. Under tre år har han ingått i Inkubatorn på Innovatum och har valt att avslutades i augusti.
NY TEKNIK. Joachim Englunds företag i Trollhätta­n utvecklar teknik för bilindustr­in. Under tre år har han ingått i Inkubatorn på Innovatum och har valt att avslutades i augusti.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? sitta kvar i huset, även när projektet
Bild: STEFAN BENNHAGE sitta kvar i huset, även när projektet
 ??  ?? UPPKOPPLAD. En dongel i fordonet gör att bilarna kan vara ständigt uppkopplad­e och en mängd data går att läsa ut. Samtliga enheter testas före leverans.
UPPKOPPLAD. En dongel i fordonet gör att bilarna kan vara ständigt uppkopplad­e och en mängd data går att läsa ut. Samtliga enheter testas före leverans.
 ??  ?? DATORER. En stor mängd datorer finns i dag i varje bil som läser av det mesta. Informatio­nen används bland annat för att hitta fel i fordonen.
DATORER. En stor mängd datorer finns i dag i varje bil som läser av det mesta. Informatio­nen används bland annat för att hitta fel i fordonen.
 ??  ?? TAXI. En Jaguars I-pace taxibil åker i München. Här går att utläsa bland annat statusen på batteriet.
TAXI. En Jaguars I-pace taxibil åker i München. Här går att utläsa bland annat statusen på batteriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden