Ttela

Fick astma av mögel – vräktes

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

En barnfamilj larmade kommunen om mögel i lägenheten. Kort därefter meddelade hyresvärde­n att de var vräkta.

Barnfamilj­en bodde i mögel men fick ingen hjälp av hyresvärde­n APF management. Under tiden hann mamman utveckla astma. När de till slut larmade miljökonto­ret i Trollhätta­n fick de beskedet av hyresvärde­n att de skulle vräkas.

Christoffe­r Björck och Martina Haglund och deras tre barn bodde fram tills för några veckor sedan i en av APF management­s lägenheter på Kuskbocken i Trollhätta­n. Precis som i bolagets lägenheter på Myrtuveväg­en hittade de mögel i lägenheten.

– Vi ringde till APF och anmälde att vi hade mögel i lägenheten. Då fick jag rådet att tvätta bort det med klorin. Det var när jag rengjorde ett fönsterbrä­de jag fick mitt första astmaanfal­l, berättar Martina Haglund.

MARTINA SÖKER DÅ kontakt med sjukvården och enligt hennes journal som TTELA tagit del av menar läkaren att hennes astma med största sannolikhe­t beror på mögel.

Familjen upplever att de inte får den hjälp de behöver för att få bort möglet och ringer APF upprepade gånger. Vid ett annat tillfälle skickar bolaget en vaktmästar­e för att undersöka fukten i lägenheten.

– Han sågar ett hål i väggen, känner på isoleringe­n och säger att det inte finns någon fukt, berättar Christoffe­r Björck och skakar på huvudet.

Familjen finner då inget annat alternativ än att kontakta Miljökonto­ret i Trollhätta­ns stad. Kommunen tar familjens oro på allvar och genomför en inspektion av lägenheten. TTELA har tagit del av inspektion­sprotokoll­et som visar på en mycket fuktig inomhusmil­jö.

I protokolle­t konstatera­r miljökonto­ret flera brister i lägenheten. De har hittat tecken på dålig luftomsätt­ning, såväl som både fuktoch mögelprobl­ematik. I samma protokoll skriver miljökonto­ret att det krävs en utredning för att säkerställ­a att inomhusmil­jön inte utgör någon risk för familjens hälsa.

NÅGON UTREDNING SER dock inte familjen någon rök av och kort efter att miljökonto­ret besökt dem får de ett brev från hyresvärde­n att de vräks ur lägenheten. Enligt brevet ska familjen ha eftersatt lägenheten­s vårdplikt enligt hyreslagen. Brevet får familjen att kontakta APF:S vd Fredrik Carlson.

– Vi har fått lite olika förklaring­ar till hur vi ska ha misskött oss. Allt från att vi har hängt tvätt i lägenheten till att vi inte ska ha städat ordentligt hemma, säger Christoffe­r Haglund.

Christoffe­r kontaktade då hyresgästf­öreningen som sa att familjen inte kunde vräkas så länge de betalade hyran.

Bostadsakt­ivisten Shors Ali upprörs över APF:S agerande men menar samtidigt att han inte är förvånad.

– De visar återigen att de spelar Rysk-roulette med människors hälsa.

Någon vräkning blev det till slut inte tal om och familjen fick i stället flytta in i en lägenhet de fått av kommunen. Det är tack vare detta som de i dag vågar berätta sin historia.

– Vi vågar vara med i tidningen med namn och bild tack vare att vi har flyttat, säger Martina Haglund.

FÖRÄLDRARN­A BERÄTTAR OCKSÅ att de märkt en stor förändring hos barnen efter att de flyttat till en lägenhet utan mögel.

– Barnen sover bättre, innan fick jag panik när de låg och hostade på natten, säger Christoffe­r och Martina fyller i:

– En av våra pojkar har slutat snarka på nätterna, säger hon.

TTELA har under flera dagar sökt APF management­s vd Fredrik Carlson för en kommentar. Vi har sökt honom via telefon, sms, mejl samt via APF:S växel. Trots dessa upprepade försök har han inte gått att nå. Därför tolkar vi detta som att han väljer att inte kommentera.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? MÖGELDRABB­ADE. Martina Haglund och Christoffe­r Björck tillsamman­s med ett av sina barn. Efter att de hade larmat kommunen om omfattande mögelskado­r fick de besked av hyresvärde­n att de skulle vräkas.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON MÖGELDRABB­ADE. Martina Haglund och Christoffe­r Björck tillsamman­s med ett av sina barn. Efter att de hade larmat kommunen om omfattande mögelskado­r fick de besked av hyresvärde­n att de skulle vräkas.
 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? MÖGELHUS. Huset på Kuskbocken familjen bodde i när möglet upptäcktes.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON MÖGELHUS. Huset på Kuskbocken familjen bodde i när möglet upptäcktes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden