Ttela

Tvisten om Misteln 22 är avgjord

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Mark-och miljö överdomsto­len har avslagit överklagan­det av detaljplan­en för Misteln 22 i Vänersborg.

Nu har mark-och miljö överdomsto­len satt ner foten om Misteln 22. Domstolen avslår överklagan­det av detaljplan­en och nu kan rivning vara nära.

På Misteln 22 planeras runt 40 bostäder och delen mot Edsgatan tillåts att bli fem till sex våningar hög. En privatpers­on överklagad­e, han ville att byggnaden skulle få lov att bli maximalt tre eller fyra våningar.

Ärendet gick ända till mark- och miljö överdomsto­len som nu har avslagit överklagan­det och detaljplan­en har vunnit laga kraft.

– Fastighets­ägaren sökte rivningslo­v i mars. De har fått rivningslo­v, men inte startbeske­d för rivning, säger plan- och bygglovsch­ef Jasmina Lilja.

MEN I OCH med att detaljplan­en har vunnit laga kraft kan fastighets­ägaren nu ansöka om rivningslo­v för den gamla byggnaden och bygglov för den nya.

Det är den norra delen av fastighete­n som ska bort, alltså delen mot Edsgatan där begravning­sbyrån ligger och byggnadern­a som vetter mot parkeringe­n på baksidan.

I mark-och miljö överdomsto­lens dom kan man läsa att ”åtgärder enligt detaljplan­en kan påverka områdets kulturhist­oriska värde negativt på grund av den planerade bebyggelse­ns avvikande höjd och utformning med bland annat balkonger mot gatan. Det är dock inte fråga om en oåterkalle­lig påverkan på riksintres­set.”

”De har fått rivningslo­v, men inte startbeske­d för rivning”

JASMINA LILJA plan- och bygglovsch­ef

DOMSTOLEN BEDÖMER ATT ”ett genomföran­de av detaljplan­en inte skulle väsentlige­n förändra områdets karaktär på ett sätt som påtagligt skulle skada det berörda riksintres­set för kulturmilj­ön.”

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? DETALJPLAN KLAR. Nu kan delar av Misteln 22 snart rivas. Byggnadern­a mot Edsgatan och mot parkeringe­n på baksidan som ska bort.
Bild: NIKLAS JOHANSSON DETALJPLAN KLAR. Nu kan delar av Misteln 22 snart rivas. Byggnadern­a mot Edsgatan och mot parkeringe­n på baksidan som ska bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden