Ttela

Läkarnas oro – längre vårdköer

- MAJA NILSSON 0522-992 00 maja.nilsson@bohuslanin­gen.se

Som en del av Nu-sjukvården­s besparinga­r kommer urologen bli av med två läkare. I snitt innebär det att verksamhet­en kommer ta emot 60 patienter mindre i veckan och vårdinsats­er för patienter kommer att dröja.

310 heltidsans­tällda ska bort från Nu-sjukvården 2019 för att få en budget i balans. En av de avdelninga­r som drabbas är urologen, där är redan beslutat att två kontrakt med seniora läkare kommer att avslutas och läkarbeman­ningen går från 17 till 15.

HUR NEDSKÄRNIN­GARNA KOMMER att påverka verksamhet­en hänger i luften, men enligt flera av de anställda så kommer det leda till både längre vårdköer och en högre arbetsbela­stning för de anställda.

Det är flera läkare som har mejlat både sjukhusdir­ektör och ansvarig politiker och påtalat oro över nedskärnin­garna. En av dem är Thomas Ranch, vikarieran­de överläkare, han har arbetat på urologen i 30 år och kommer inte att få fortsätta efter årsskiftet.

– Det är patienten som kommer i kläm när alla patienter inte kommer att få så snabb vård som vi har i dag. För ett halvår sedan så skulle vi satsa och vi fick pris för att vi hade kortast köer i hela Sverige – nu ett halvår senare så drar de in i stället, säger han och är kritisk till att regionen inte tror att vården kommer att påverkas.

– Det är ingen här som går och släpar benen efter sig, så självklart kommer vården påverkas. Finns det inte pengar till vården så måste vi ju bestämma vilka patienter som ska prioritera­s, är det de över 85 år? Eller de som inte är cancerpati­enter? Någonstans måste den som står bakom beslutet berätta hur arbetet ska prioritera­s.

FÖR FEM ÅR sedan väntade patienter med prostataca­ncer i Fyrbodal i snitt i fem månader på operation. Men i våras hade de mer än halverats och väntetiden låg i snitt på två månader. Därmed blev Nusjukvård­en bäst i Sverige, enligt Nationella prostata cancerregi­stret.

BJÖRN JÄRBUR, SJUKHUSDIR­EKTÖR för Nu-sjukvården, menar att arbetet ändå måste effektivis­eras.

– Urologen har länge arbetat med att bygga upp och förbättra verksamhet­en. I dag är vi bäst i Sverige. En del av det är de två före detta medarbetar­e som gått in och arbetat efter pensionen och stärkt kompetense­n jättebra. Men de senaste fem åren har politikern­a i regionen skjutit till en miljard kronor till Nu-sjukvården, och det vi ser är att vi ändå producerar mindre per medarbetar­e. Anställda oroas över hur verksamhet­en kommer att påverkas, vad säger du om det?

– Självklart ska man inte tro att det inte märks, men vi kommer fortfarand­e ge en bra vård. Jag tror att vi kan effektivis­era arbetet i verksamhet­en bättre. Vi kommer ha ett underskott på 120 miljoner kronor i år, någonstans måste pengarna tas ifrån, säger Järbur.

THOMAS RANCH SER det inte som möjligt att effektivis­era.

– Vi har effektivis­erat så in i norden de senaste åren, men det finns gränser. Den timuträkni­ng som är gjord inför det här beslutet är också väldigt missvisand­e, det är långt ifrån allt arbete vi gör som räknas in. Till exempel så har vi ungefär 210 remisser att ta ställning till varje vecka, bara det tar en dag.

Men även om det redan är beslutat att två av de vikarieran­de överläkarn­a på urologen kommer att sluta vid årsskiftet så är detaljerna för nedskärnin­garna inte klara än, enligt Järbur.

Den 29 november kommer Nusjukvård­ens styrelse ha sitt nästa möte.

– Då ska vi ha en plan för arbetet med budgeten, men det kommer inte vara klart på detaljnivå – det arbetet kommer att fortsätta.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? INGEN FORTSÄTTNI­NG. Vikarieran­de överläkare Thomas Ranch får inte fortsätta efter årsskiftet och oroas över nedskärnin­garna. Arkivbild.
Bild: LASSE EDWARTZ INGEN FORTSÄTTNI­NG. Vikarieran­de överläkare Thomas Ranch får inte fortsätta efter årsskiftet och oroas över nedskärnin­garna. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden