Ttela

Pappa vill ha ersättning efter treårings död

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Pappan friades av hovrätten för att ha orsakat sitt barns död. Nu vill han ha ersättning för att han suttit häktad som misstänkt.

Det var i maj förra året som en pappa först anhölls och sedan häktades, misstänkt för att ha orsakat sin treåriga dotters död. Han satt dock inte frihetsber­övad särskilt länge, då hovrätten hävde häktningen efter fem dagar. I januari i år anhölls han på nytt, misstänkt för samma brott, och blev åter igen häktad. Men även denna gång hävdes häktningen inom en vecka.

Treåringen dog sedan hon fått i sig det mycket farliga narkotiska preparatet karfentani­l, som har beskrivits som 10 000 gånger starkare än morfin. Detta ämne fanns i pappans hem. Han ställdes inför rätta, tillsamman­s med sin bror som var inneboende, och dömdes av Uddevalla tingsrätt till ett och ett halvt års fängelse för att ha orsakat dotterns död.

DOMEN ÖVERKLAGAD­ES DOCK och i somras friade hovrätten pappan helt från misstankar­na att ha vållat dotterns död. Hovrätten kom fram till att det inte var bevisat vem av pappan eller hans bror som förvarat karfentani­let i bostaden och varit oansvarig i hanteringe­n av detta. Båda skyllde på varandra.

Nu har pappan via advokat lämnat in ett ersättning­sanspråk till justitieka­nslern för tiden han suttit häktad som misstänkt i målet. I framställa­n om ersättning beskrivs att frihetsber­övandet har åsamkat pappan psykiskt lidande.

FÖRUTOM ATT PAPPAN vill ha ersättning på knappt 1 700 kronor för sina omkostnade­r för sitt ombud har han inte preciserat hur stor ersättning­en bör vara, utan pappans advokat överlåter åt Justitieka­nslern att avgöra vad som är skäligt. Dock påpekas att pappan varit misstänkt för särskilt allvarlig brottsligh­et, och att det därför finns skäl att bevilja högre ersättning än normalt.

Enligt Justitieka­nslerns praxis bestäms ersättning­en för lidande i normalfall­et till 30 000 kr för den första månaden någon sitter frihetsber­övad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden