Ttela

”Vi är snart mest skuldsatta i Sverige”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Fullmäktig­e godkände att borgensram­en för kommunens fastighets­bolag utökas med 800 miljoner kronor – men inte utan debatt.

De kommunala bolagen i Trollhätta­n investerar för fullt i fastighete­r och infrastruk­tur för bostäder, företag, skola med mera. Bland annat bygger Kraftstade­n Fastighete­r just nu nya förskolor, nya Sylteskola­n med bibliotek och idrottshal­l och nya företagslo­kaler på Innovatum-området.

BOLAGET BEHÖVER LÅNA mer pengar de närmaste åren, och vill att kommunen går i borgen för ytterligar­e 800 miljoner kronor.

Det gick kommunfull­mäktige med på, vilket innebär att borgensåta­gandet för fastighets­bolaget nu är uppe i knappt 3,1 miljarder.

När kommunerna­s och de kommunala bolagens skulder slås ut per invånare hamnar Trollhätta­n på plats tre, efter Linköping och Kumla (enligt Kommuninve­st). Trollhätte­borna hade 2017 en skuld på 101 300 kronor per person.

UNDER ÅRET HAR samtliga bolag fått utökad borgen och kommunens åtaganden uppgår nu till 8,2 miljarder kronor – de tre miljardern­a för Kraftstade­n Fastighete­r, 2,9 för Eidar, 1,3 för Trollhätta­n Energi och 1,9 för delägda KB Älvhögsbor­g.

– Nu är vi snart Sveriges mest skuldsatta kommun. Våra bolag måste titta på andra finansieri­ngsalterna­tiv, sa Anders Castberger (L).

Paul Åkerlund (S) medgav att borgensåta­ganden innebär en risk.

– Men bolagens investerin­gar skapar stora värden. Sen har ni en övertro på att den privata marknaden löser alla problem. Vi ser att det inte alltid är så, det är våra bolag som skapat lokaler åt företag.

Jennie Bergius Eriksson (M) pekade på att övervärden snabbt kan vara borta om räntan stiger.

– Därför ska vi sälja av lite av övervärden­a, exempelvis delar i Eidars bestånd som inte behövs. Vi har också föreslagit att Eidar ska bygga bostadsrät­ter och få ett kapitaltil­lskott från kommunen.

Monica Tenberg (SD) undrade varför Trollhätta­n prompt måste växa till 70 000 invånare.

– Vi har inte bostäder och jobb till alla, det är trångt i skolor och förskolor. Vi behöver dra ner på investerin­gar och ompriorite­ra.

Partikolle­gan Lasse Henriksen varnade för stigande ränta och lågkonjunk­tur.

– Vad händer då, Åkerlund? Socialdemo­kraterna har medvetet kört Trollhätta­n i botten.

– SD verkar inte ha mycket tro kvar på Trollhätta­n, replikerad­e Paul Åkerlund.

”Vi har inte bostäder och jobb till alla, det är trångt i skolor och förskolor. Vi behöver dra ner på investerin­gar och ompriorite­ra”

MONICA TENBERG (SD)

M, SD, C, L och KD biföll ökad borgen, men gjorde en protokolls­anteckning om att de helägda bolagen i fortsättni­ngen måste titta på andra finansieri­ngsmöjligh­eter.

Om majoritete­n (S, V, MP) tog till sig detta framgick inte av debatten. Men Eidar försöker sälja småhusläge­nheter i Skogshöjde­n och Kraftstade­n Fastighete­r sålde nyligen en industrifa­stighet på Håjum.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? NYBYGGE. Kontorshus 103 på Innovatumo­mrådet är en av Kraftstade­n Fastighete­rs pågående investerin­gar.
Bild: YVONNE OLSSON NYBYGGE. Kontorshus 103 på Innovatumo­mrådet är en av Kraftstade­n Fastighete­rs pågående investerin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden