Ttela

Alliansen tar över makten i Göteborg

- TT

Alliansen och vänsterblo­cket med V, MP och Fi inleder ett valteknisk­t samarbete i Göteborg. Det innebär att den borgerliga alliansen tar över makten. – En stor dag för Göteborg och en stor dag för Alliansen att vi fått till det, säger moderatern­as gruppledar­e Axel Josefson.

Läget i Göteborg har varit låst efter valet. Med Sverigedem­okraterna och det lokala uppstickar­partiet Demokrater­na har situatione­n komplicera­ts och inget av de traditione­lla blocken har kunnat skapa majoritet. Men nu löses knuten upp på ett okonventio­nellt och oväntat sätt. Genom en valteknisk överenskom­melse gör nu Alliansen upp med det rödgrönros­a blocket.

– Det finns ingen politisk uppgörelse bakom överenskom­melsen. Det handlar om ett valteknisk­t samarbete enligt praxis, säger Axel Josefson (M) som troligen kommer att ta över som ordförande i kommunstyr­elsen.

– Det är ett minoritets­styre och vi kommer att behöva samarbeta med andra partier, både till höger och vänster.

HAN SER FRÄMST möjlighete­n till att göra upp både med Socialdemo­kraterna och med Demokrater­na.

Men frågan är om det sista ordet är sagt.

– Vi hoppas att de socialdemo­kratiska väljarna sätter press på sitt parti. Och skulle S rösta på den rödgrönros­a budgeten den 22 november faller överenskom­melsen och vi är då beredda att ta över, säger Daniel Bernmar (V) som trots uppgörelse­n vill markera att han går i opposition.

BESKEDET INNEBÄR ATT Socialdemo­kraternas makt i Göteborg bryts efter 24 år och att de två största partierna förlorar positioner och inflytande i nämnder och bolag.

– Det är en ohelig allians när den är som sämst. Det är ett spel om makten i stället för att få till ett ansvarsful­lt styre för Göteborg, säger Ann-sofie Hermansson (S) besviket.

Att hon skulle rösta på den rödgrönros­a budgeten är uteslutet. I stället talar hon om att försöka få till en så kallad minoritets­bordläggni­ng. Det innebär att budgeten skjuts upp om minst en tredjedel av de närvarande ledamötern­a begär det. Syftet är att kunna fortsätta att föra samtal i hopp om att uppnå ett bredare styre i kommunen.

ATT MAN GÖR upp mellan höger och vänster på det här sättet är ovanligt. Men det har hänt tidigare.

– Den här typen av samarbete är inte unikt. Det finns flera exempel på så kallade regnbågsko­alitioner och samarbeten, främst i kommuner där ett parti haft makten under lång tid, säger kommunfors­kare David Karlsson vid Göteborgs Universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden